MENIU

Rapoarte ale interogatoriilor lui Saddam de către FBI au fost desecretizate

Foto: muscularmadness.com

Saddam Hussein credea că Iranul este o ameninţare serioasă pentru Irak şi a încurajat ideea că ar deţine arme de distrugere în masă pentru a nu părea vulnerabil în faţa ţării vecine, potrivit unor documente FBI referitoare la interogatoriile la care a fost supus.

"Hussein credea că Irakul nu poate da o impresie de slăbiciune în faţa inamicilor săi, şi în special în faţa Iranului", a scris agentul special FBI George Piro, într-un raport redactat după discuţiile pe care le-a avut cu Saddam în iunie 2004 despre armele de distrugere în masă. Saddam considera că şi alte ţări din regiune sunt o ameninţare pentru Irak şi ţara sa trebuie să dea impresia că se poate apăra.

Saddam a recunoscut că perspectiva ca Iranul să considere Irakul lipsit de apărare îl speria mai mult decât ideea că Statele Unite vor lua măsuri dacă Bagdadul blochează accesul inspectorilor ONU care căutau arme de distrugere în masă. "În opinia sa, inspectorii ONU le-ar fi arătat iranilor exact unde să lovească pentru a provoca maximum de pagube Irakului", se arată în documentele obţinute şi publicate de National Security Archive, institut de cercetare independent.

Saddam dusese un război sângeros cu Iranul din 1980 până în 1988, în timpul căruia Irakul a folosit arme chimice. Fostul preşedinte american George W. Bush a lansat războiul din Irak în 2003, cu pretextul că această ţară riscă să folosească armele de distrugere în masă pe care le are. Numai că aceste arme nu au fost găsite niciodată.

Potrivit documentelor, agenţii speciali ai FBI l-au interogat pe Saddam de peste 20 de ori şi au avut cel puţin cinci "discuţii neoficiale" cu acesta, de la capturarea lui de către trupele americane în decembrie 2003. Interogatoriile au avut loc în perioada februarie - iunie 2004, în celula sa de la închisoarea de lângă aeroportul din Bagdad.

Saddam, care nu este identificat ca atare în documente, fiind doar numit "deţinutul valoros", împărtăşea ostilitatea lui Bush faţă de mollahii iranieni "fanatici". El nega că are legături cu liderul al-Qaida Osama ben Laden, pe care îl considera habotnic, şi declara că cel mai probabil aliat al său în cazul unui război ar fi Coreea de Nord, potrivit documentelor.

Fostul dictator şi-a asumat responsabilitatea pentru lansarea rachetelor SCUD împotriva unor ţinte israeliene în timpul Războiului din Golf din 1991. Motivul a fost că Saddam considera că Statele Unite sunt influenţate de Israel, care ar fi cauza "tuturor problemelor arabilor".

În timpul interogatoriilor, Saddam a negat câteva informaţii care circulau despre el. El spune că nu a folosit niciodată sosii şi pentru a comunica folosea în special curieri. Fostul dictator nu-şi amintea să fi vorbit la telefon de mai mult de două ori din martie 1990.

Saddam a fost executat în decembrie 2006, după ce a fost condamnat pentru crime împotriva umanităţii de un tribunal irakian. El fusese judecat pentru uciderea a 148 de şiiţi, în urma unei tentative de asasinat care l-a vizat în 1982.
Mai multe articole despre:
Iran Irak război Saddam Hussein arme FBI