MENIU

Rama Yade, politicianul preferat al francezilor, este duşmanul lui Sarkozy

Foto: diplomatie.gouv.fr

Secretarul de stat francez pentru drepturile omului, Rama Yade, singurul membru de culoare al Guvernului lui Francois Fillon, estea cea mai populară personalitate politică din Franţa, cu 60% intenţii favorabile, potrivit unui sondaj Ipsos/Le Point, dat publicităţii luni.

Rama Yade a obţinut cu 2% mai multe opinii favorabile decât în luna ianuarie, devansându-l cu 1% pe ministrul de externe Bernard Kouchner, potrivit studiului.

Singura persoană de culoare din Guvern şi simbol al unei deschideri a elitelor faţă de minorităţi, Rama Yade a căzut în dizgraţia preşedintelui Nicolas Sarkozy, după ce a refuzat să se prezinte la alegerile pentru Parlamentul European. Mai mulţi apropiaţi ai şefului statului au criticat-o violent după aceea.

Pe de altă parte, preşedintele francez Nicolas Sarkozy este în cădere în sondaje de câteva săptămâni şi a pierdut cinci puncte din popularitate într-o lună, ajungând la 41% opinii pozitive, pierzând de asemenea zece puncte în ceea ce priveşte susţinerea acordată acţiunilor sale împotriva crizei, potrivit unui sondaj Viavoice, publicat luni.

Popularitatea lui Sarkozy crescuse semnificativ anul trecut, datorită intensei sale activităţi pe scena internaţională şi celor şase luni de preşedinţie franceză a UE.