MENIU

Raed Arafat a declarat că nu are soluţii să oprească medicii în ţară

Foto: latodis-med.com

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că fenomenul migrării cadrelor medicale în străinătate nu poate fi controlat şi nici oprit, pentru că în ţară nu pot fi plătite salariile din Occident.

"Migrarea cadrelor medicale în străinătate este un fenomen incontrolabil. Indiferent ce o să facem, din păcate, nu vom putea plăti salariile din Germania, din Franţa sau din Anglia. Acest lucru este de înţeles, aşa că această mişcare va rămâne, nu ai cum s-o blochezi. Am încercat să facem tot posibilul, îmbunătăţind condiţiile de muncă. Pe parcurs aceste lucruri se vor regla, dar nu pot să spun acum că avem o soluţie magică pentru a rezolva această problemă", a declarat Raed Arafat. Acesta susţine că mai multe aspecte ale medicinii de urgenţă au dus la faptul că nu sunt suficiente cadre.

"În ultimii doi-trei ani, am reuşit să scădem de la 80%, rata de părăsire a ţării în timpul rezidenţiatului, la o rată de părăsire de 15 - 20%. Primul număr mai mare de rezidenţi care au absolvit acum examenul de specialitate, a fost în octombrie anul acesta, când am avut 55 de rezidenţi. Abia de acum începem să dăm la spitale un număr mai mare de specialişti de medicină de urgenţă", a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Acesta a fost prezent vineri, la Vaslui, la inaugurarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Vaslui.