MENIU

Purtătorul de cuvânt al PE: Nu ar fi corect să spui pur şi simplu că este rău sau bine ca în ziua europarlamentarelor să aibă loc un alt fel de scrutin

foto: Wikimedia
Purtătorul de cuvânt al PE spune că nu există o recomandare care să interzică organizarea europarlamentarelor şi a prezidenţialelor

Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a spus, la Realitatea FM, că nu există niciun fel de recomandare din partea vreunei instituţii europene - ca în ziua alegerilor pentru Parlamentul European să nu aibă loc un alt fel de scrutin. Precizarea vine după ce mai mulţi politicieni români au susţinut în ultimele zile că nu ar fi o idee bună ca alegerile prezidenţiale să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, inclusiv din cauza unei presupuse "recomandări a Uniunii Europene".

Realitatea FM: Există vreo recomandare din partea Parlamentului European, a Comisiei Europene, sau a vreunei alte instituţii europene - ca în ziua în care au loc alegeri pentru Parlamentul European să nu se desfăşoare şi vreun alt scrutin - alegeri locale, naţionale sau de orice alt fel?

Marjory VAN DEN BROEKE : Nu există nici o astfel de recomandare. Statele membre şi Guvernele naţionale sunt cele care pot decide când îşi organizează alegerile. Şi, în plus, ştiu că unele state au decis deja să organizeze şi alte scutinuri în aceeaşi zi în care se ţin şi alegerile europene. De exemplu, în Belgia - ţara care şi găzduieşte Parlamentul European, vor avea loc alegeri regionale. Şi în alte state, precum Marea Britanie se organizează alte alegeri.

RFM: În general, cu prezenţa la vot în scădere în toate statele Uniunii Europene, vi se pare o idee bună sau una proastă - să aibă loc şi alte alegeri în ziua în care sunt aleşi deputaţii europeni?

Marjory VAN DEN BROEKE: Nu cred că e bine sau rău...De obicei însă, când există mai multe scrutinuri odată - există şi mai multe motive ca oamenii să ajungă la urnele de vot şi nu doar unul. În schimb, alte voci spun că oamenii ar putea ajunge să facă confuzie între diverse subiecte, pe cele europene cu cele naţionale. Dar există desigur şi argumentul că aşa se întâmplă de obicei - subiectele naţionale ajung oricum să fie discutate şi în campaniile pentru Parlamentul European. Deci e vorba de fapt de o imagine foarte complexă, foarte amestecată, şi nu ar fi corect să spui pur şi simplu că este rău sau bine.