MENIU

PSD, trădat din dragoste de Băsescu sau Oprescu

Foto: REALITATEA.NET

Social-democraţii au pierdut mai multe piese importante în acest an, care au preferat să meargă pe mâna lui Traian Băsescu sau a lui Sorin Oprescu. Lista lor e lungă şi se pare că nu s-a închis.

"Dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie. Dar cel puţin s-o ştim şi noi!". Trădarea pare să fie într-adevăr cuvântul de ordine în PSD, dar nu în interesul partidului, ca pe vremea lui Caragiale. Rând pe rând, actuali şi foşti lideri ai social-democraţilor au părăsit corabia partidului şi pe candidatul acestuia la prezidenţiale, Mircea Geoană, pentru a paria pe un al concurent.

Primarul sectorului 2 Neculai Onţanu e cel mai recent dintre ei. "Traian Băsescu a dovedit că are dorinţa de schimbare a României, ştie să se lupte pentru aceste idei şi sunt convins că alături de domnia sa vor veni mulţi specialişti, politiceni si independenţi", a spus miercuri Onţanu într-o declaraţie de presă. Mişcarea sa nu e neapărat una surprinzătoare. Dacă în vara anului trecut a susţinut candidatura lui Vasile Blaga (PD-L) la Primăria Capitalei, în decembrie 2008 a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu general de brigadă în rezervă. Miercuri seară el a fost exclus din rândurile PSD Bucureşti.

Dar Onţanu nu este singurul general PSD care îl susţine pe şeful statului. Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal Anghel Iordănescu şi-a declarat şi el sprijinul pentru Traian Băsescu. Nu a făcut-o singur, ci alături de un alt general, vechi prieten, Gabriel Oprea. Amândoi au intrat în Parlament, candidând din partea PSD, primul la Senat, celălalt la Cameră, în acelaşi judeţ Ilfov.

Oprea a fost exclus din PSD şi retras de la şefia Ministerului de Interne la începutul anului, după un scandal legat de numirea chestorului Virgil Ardelean în fruntea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). A fost sprijinit ulterior de PD-L să intre în Comisia de Apărare. După Oprea a plecat şi Iordănescu, care a precizat atunci că va rămâne totuşi să activeze ca independent în grupul senatorial al social-democraţilor.

Un alt fan pesedist al lui Băsescu este preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad. Fostul ambasador al României în Cuba a spus că merge pe mâna preşedintelui, ceea ce i-a atras excluderea din partid. Un alt baron local din nordul ţării, fostul pesedist de Botoşani, Constantin Conţac, a făcut aceeaşi alegere. Tot de la Iaşi, fostul senator PSD Ioan Solcanu, dat afară din partid în urma unui conflict cu primarul Gheorghe Nechita, a anunţat că l-ar putea susţine pe prezidenţiabilul independent Sorin Oprescu.

Cea mai grea lovitură au primit-o social-democraţii din partea lui Octav Cozmâncă, fost preşedinte-executiv şi eternul şi eficientul organizator al partidului. În urmă cu câteva săptămâni, Cozmâncă a anunţat că se autosuspendă din partid, l-a pus la zid pe Mircea Geoană, pentru ca ulterior să susţină candidatura lui Oprescu. A fost şi dat afară din PSD. Fostul deputat pesedist de Giurgiu Nicolae Bădălău a ajuns şi el coordonator de campanie pentru Doctor. O altă pesedistă alături de primarul general este fosta consilieră a lui Adrian Năstase, Anca Alexandrescu, şi dată afară din partid marţi seară. La lansarea recentă a lui Oprescu a participat şi strategul încă PSD Alin Teodorescu, şeful IMAS.

Lista fugarilor din PSD fie către Băsescu, fie către Oprescu e completată de o serie de primari şi consilieri de prin ţară.