MENIU

PSD susţine iniţierea unei moţiuni de cenzură pentru înlăturarea actualului guvern, a anunţat Mircea Geoană

Foto: NewsIn
Geoană: PSD a luat decizia de a susţine introducerea unei moţiuni de cenzură care să conducă la înlăturarea actualului Guvern

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că formaţiunea a decis să susţină o moţiune de cenzură care să ducă la căderea Guvernului Boc II.

Mircea Geoană a motivat că noul Guvern Boc "se află într-o stare de ilegitimitate" şi "neconstituţionalitate", şi că social-democraţii vor iniţia discuţii cu celelalte formaţiuni de opoziţie, inclusiv pentru propunerea unui nou Guvern.

"Ţinând cont de faptul că actualul guvern funcţionează de o manieră neconstituţională după modificarea compoziţiei acestuia, ţinând cont de faptul că actualul Guvern se află într-o stare de ilegitimitate prin asigurarea unei funcţionări a unui tip de Guvern doi într-unul, ţinând cont de abuzurile masive şi premeditate care au condus la epurarea administraţiei publice centrale şi locale româneşti şi înlocuirea acesteia cu o camarilă de partid, în scopul împiedicării unui plan de masivă fraudare electorală pusă la punct de regimul Băsescu-Boc şi ţinând cont de faptul că în mod oficial, de ieri domnul Băsescu a anunţat că Guvernul nu şi-a propus să scoată ţara din criză pentru că nu poate, din motive de lipsă de soluţii economice reale în faţa crizei profunde pe care o traversăm, PSD a luat decizia de a susţine introducerea unei moţiuni de cenzură care să conducă la înlăturarea actualului Guvern", a declarat preşedintele PSD.

De asemenea, preşedintele PSD a spus că luni după-amiază PSD va "iniţia discuţii" şi se va consulta cu toate formaţiunile parlamentare din opoziţie. Geoană a mai afirmat că-şi doreşte o "coordonare a activităţii în opoziţie" pentru ca, după dărâmarea Guvernului Boc, PSD şi restul formaţiunilor, să propună "un Guvern capabil să asigure o funcţionare corectă şi o asigurare de climat electoral corect în România şi, de asemenea, o formulă guvernamentală care să fie capabilă să răspundă provocărilor economice ale acestui moment". 

"Asigurăm partenerii internaţionali ai României că PSD va susţine cu aceeaşi responsabilitate din Parlament respectarea angajamentelor cu privire la asigurarea finanţării internaţionale necesare României în acest moment", a mai adăugat Geoană.

"Lansăm în dezbatere publică proiectul politic O singură Românie. Vom apela la tot ce înseamnă specialişti de bună calitate din partid şi din afara partidului  pentru a putea să dăm României un proiect naţional capabil să relanseze economia românească şi să aşeze România, după 20 de ani de la revoluţia din decembrie pe un drum nou şi pe un drum al dezvoltării, solidarităţii şi al reconstrucţiei unui stat în jurul valorilor fundamentale ale familiei creştine, ale muncii cinsite şi a solidarităţii între cetăţeni" şi-a încheiat preşedintele PSD discursul.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că liberalii vor finaliza textul moţiunii de cenzură, pe care-l vor trimite spre analiza tuturor formaţiunilor parlamentare, aşteptând semnături şi de la PSD, şi de la PD-L, şi de la UDMR.

"PNL iniţiază o moţiune de cenzură aşa cum am declarat, împotriva Guvernului Boc II. Până în cursul acestei seri, moţiunea de cenzură, textul, va fi finalizat, iar mâine dimineaţă o vom distribui tuturor grupurilor parlamentare şi tuturor parlamentarilor din Parlamentul României făcând apel la conştiinţa lor politică şi civică şi aşteptând semnături din toate direcţiile politice pe acest document", a afirmat Antonescu.

Depunerea unei moţiuni de cenzură trebuie susţinută de minimum 118 semnături ale parlamentarilor. În încercările de până acum de a dărâma Guvernul, PNL s-a bazat doar pe sprijinul UDMR, cele două formaţiuni putând să adune, în comun, 121 de semnături.