MENIU

PSD şi PNL cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG pentru referendum

Foto: gandul.info

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că a cerut Avocatului Poporului să sesize CCR în legătură cu OUG despre referendum, un anunţ similar fiind făcut şi de deputatul PNL, Alina Gorghiu.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că i-a scris Avocatului Poporului solicitându-i să sesizeze CCR în legătură cu OUG despre referendum emisă de Guvern miercuri. Năstase a spus că "este aberant ce se întâmplă", adică Guvernul să schimbe regulile organizării unui referendum "în timpul jocului" şi să stabilească "reguli de procedură pentru Parlament", referindu-se aici la obligativitatea ca Legislativul să dea un răspuns în 20 de zile solicitării preşedintelui de a emite un aviz consultativ în legătură cu intenţia organizării unei consultări populare.

La rândul său, deputatul PNL Alina Gorghiu a anunţat, printr-un comunicat, că a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe tema ordonanţei de urgenţă a Guvernului care modifică Legea referendumului, aceasta fiind publicată vineri în Monitorul Oficial.

Principalele argumente constituţionale ale deputatului PNL privesc încălcarea articolului 61, alineatul 1 din Legea fundamentală care spune că "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării". Gorghiu consideră şi că se încalcă articolul 115, alineatul 6 din Constituţie, întrucât OUG 103/2009 afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului.

"Acest aspect a fost deja considerat neconstituţional prin decizia 1008/2009 a Curţii Constituţionale. Prin această decizie, OUG nr. 224/2008 cu privire la CSAT a fost declarată neconstiţutională, Curtea considerând că Ordonanţa, prin obiectul său de reglementare, intervine în organizarea şi funcţionarea unei instituţii fundamentale a statului - CSAT, şi nesocoteşte, astfel, prevederile art. 115 alin. din Constituţie, conform cărora ordonanţele de urgenţă (...) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului", a mai argumentat Gorghiu.

Ordonanţele de urgenţă nu pot fi supuse controlului de constituţionalitate decât la sesizarea Avocatului Poporului.