MENIU

PSD nu acceptă ideea egalizării vârstei de pensionare, anunţă Geoană

Foto: NewsIn
Mircea Geoană şi-a luat angajamentul ca până în luna decembrie să fie terminată o lege a pensiilor

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Sălaj, că doreşte un Cod al vârstei a treia care să includă toate legile pentru drepturile pensionarilor, iar Marian Sârbu a spus că PSD ar putea să accepte Legea pensiilor propusă de Guvern doar dacă punctul de pensie ajunge la 45%. Mai mult, Geoană a anunţat că PSD nu susţine egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi, propusă de sindicate.

La o întâlnire cu pensionarii din judeţul Sălaj, Mircea Geoană şi-a luat angajamentul ca până în luna decembrie să fie terminată o lege a pensiilor "care să îndrepte nedreptăţile din actualul sistem de pensii şi care să permită pensionarilor cu pensii mici şi medii să îşi dezvolte puterea de cumpărare". 

"Propunerea noastră, şi propunerea mea ca viitor preşedinte, este să grupăm toate drepturile pe care pensionarii din România şi vârsta a treia din România trebuie să le aibă garantate în fapt din partea statului român, incorporate într-un cod al vârstei a treia, astfel încât un pensionar să nu mai fie pus în situaţia să nu aibă bani pentru medicamente, astfel încât un pensionar să nu mai fie pus în situaţia să se calce în picioare la cozi pentru un bilet de tratament, astfel încât un pensionar din România să aibă dreptul, atunci când familia nu-l mai sprijină, la o casă de bătrâni în care să-şi petreacă bătrâneţea în condiţii decente, şi să grupăm într-un singur document, codificat, drepturile pe care dumneavoastră le aveţi, cu pensia în centrul acestui cod, dar cu toate celelalte subiecte pe care le cunoaşteţi şi vă frământă. Aşa cum există codul muncii, aşa cum există codul familiei, vreau să propun un Cod al vârstei a treia", a declarat liderul PSD.

Geoană a mai promis că noua lege va introduce un sistem echitabil între pensiile mici şi cele mari, iar ideea egalizării vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi nu va fi permisă pentru că "femeia din România a avut şi are o viaţă mult mai grea decât o femeie din Occidentul dezvoltat".

Geoană şi-a mai luat ca angajament că punctul de pensie va fi adus la 45% din salariul mediu brut pe economie.

De asemenea, Mircea Geoană a spus şi că se va opune disponibilizării a 20% din personalul din sectorul public, măsură pe care o considră prea dură în condiţii de criză. Vor rămâne pe drumuri 300.000 de oameni.

La rândul său, fostul ministru al Muncii, Marian Sârbu, a declarat că PSD ar putea să accepte Legea pensiilor propusă de Guvernul Boc doar dacă punctul de pensie ajunge la 45%.

Birourile permanente ale Parlamentului au decis miercuri să amâne cu o săptămână stabilirea datei la care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe Legea pensiilor, PNL şi PSD susţinând că Executivul trebuie să se confrunte mai întâi cu moţiunea de cenzură şi abia apoi, dacă textul va fi respins şi Guvernul nu cade, să-şi asume răspunderea. Democrat-liberalii au anunţat că se delimitează de "abuzul" Birourilor permanente.