MENIU

Proprietarii de IMM-uri îşi reorientează afacerile pentru a scăpa de criză

Foto: shutterstock.com

Printre cele mai importante oportunităţi pe perioadă de criză economică se află, în opinia a jumătate dintre IMM-urile participante la un studiu, reorientarea afacerii spre zone de activitate mai profitabile, potrivit unei analize realizate de compania internaţională de cercetări de piaţă MEMRB.

Sondajul a fost realizat, în perioada 16 februarie -13 martie 2009, pe un eşantion de 431 de întreprinderi mici şi mijlocii din România, care activează în diverse domenii. Astfel, potrivit studiului, 45% dintre IMM-uri consideră că alte oportunităţi, în această perioadă, ar fi concurenţa mai slabă şi preţurile mai mici la echipamente sau materii prime. Doar 15% dintre firme văd oportunităţi ca urmare a unor investiţii în piaţa imobiliară.

În ceea ce priveşte strategia pentru acest an, companiile româneşti vor încerca să atingă, în principal, obiective legate de consolidarea portofoliului actual de clienţi.

Mai mult de 80% dintre firmele participante la studiu nu şi-au stabilit obiective legate de posibile achiziţii sau fuziuni, în timp ce 17% dintre acestea vor renunţa la creşterea cifrei de afaceri.

Analiza MEMRB arată, de asemenea, că aproape 80% dintre companiile româneşti au luat măsuri speciale pentru a trece cu bine prin criza economico-financiară. Astfel, cei mai mulţi întreprinzători au recurs la reducerea costurilor cu servicii furnizate de terţi şi reducerea costurilor cu utilităţile. Pe de altă parte, cea mai rară iniţiativă în rândul IMM-urilor a fost lansarea de produse sau servicii noi.