MENIU

Proiectul lui Liviu Dragnea prevede desfiinţarea insituţiei prefectului

Foto: NewsIn

Liviu Dragnea vrea ca preşedintele de consiliu judeţean să fie un fel de prim-ministru al judeţului şi să aibă puteri mai mari decât cele ale şefului Guvernului. Preşedinţii de consilii judeţene, conduşi de Liviu Dragnea, au prezentat, în urmă cu şase luni în faţa partidului, un proiect care prevedea atribuţii extinse pentru Consiliul Judeţean.

Proiectul lui Liviu Dragnea, care a intrat în posesia jurnaliştilor de la Cotidianul, propune modificarea a patru legi importante: cea a descentralizării, legea administraţiei publice locale, legea privind instituţia prefectului şi cea a finanţelor publice locale.

De asemenea, Dragnea pledează pentru "abrogarea termenului de competenţă partajată" între Consiliul Judeţean şi Guvern.

Cotidianul susţine că baronii PSD au solicitat "competenţe exclusive cu privire la politicile publice locale, subordonarea administrativă şi instituţională, gestiunea patrimonială, financiară şi umană". Baronii locali au mai cerut şi ca instituţia prefectului să fie desfiinţată.

În plus, ei au propus ca primarii şi preşedinţii de Consiliu să aibă un rol important în alegerea viceprimarilor şi a vicepreşedinţilor de Consiliu Judeţean. O altă competenţă a preşedinţilor de Consilii, prevăzută în proiectul lui Dragnea, este aceea de a declara nule legile emise la Bucureşti. "Orice proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală se va elabora- numai împreună cu structurile asociative ale administraţiei publice locale".

O propunere din proiect vizează şi siguranţa financiară pentru primari şi preşedinţii de Consiliu. Aceştia ar urma să beneficieze de sporul de vechime în muncă şi alte sporuri prevăzute de lege.

Proiectul are semnăturile lui Liviu Dragnea, Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu. Deocamdată, a rămas la nivel de discuţii, deşi preşedintele PSD Mircea Geoană a promis că va face o Comisie de lucru pentru a-l analiza.

Mai multe articole despre:
prefect proiect Liviu Dragnea