MENIU

Proiectul de Cod Fiscal prevede introducerea impozitul forfetar, mărirea taxelor şi impozitelor locale

Foto: tmctv.ro

Criza vine cu impozite noi, creşteri de taxe locale şi accize mărite. Toate sunt cuprinse în prevederile noului proiect de Cod Fiscal. Documentul se află pe masa Ministerului de Finanţe şi ar putea fi aprobat de Executiv până la sfârşitul acestei luni.

Noutatea proiectului de Cod fiscal este impozitul forfetar. El se va aplica restaurantelor, hotelurilor, dar şi activităţilor din domeniul comerţului cu ridicata, al celui cu amănuntul şi construcţiilor.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, vrea să introducă impozitul forfetar deoarece mii de firme din aceste domenii înregistrează profit, dar declară în acte că merg în pierdere pentru a nu plăti dările la stat.

Impozitul forfetar presupune eliminarea cotei de 16% aplicată profitului şi înlocuirea acesteia cu impozitarea unei sume fixe, în funcţie de domeniul de activitate.

Noul proiect de Cod Fiscal mai prevede creşterea taxelor şi impozitelor locale cu 20,5% din 2010. Astfel, impozitele pe case, maşini şi terenuri vor fi mai mari. De exemplu, pentru un apartament cu 2 camere dintr-o zonă centrală a Capitalei se va plăti un impozit cu 19 lei mai mare anul viitor, dacă se va păstra procentul propus de Ministerul de Finanţe.

Accizele la ţigări şi alcool vor creşte de la 1 aprilie 2009. Pentru mia de ţigarete şi pentru hectolitrul de alcool, acciza va creşte cu 14 euro. Autorităţile vor să mai reducă taxele parafiscale, peste 480 ca număr, să scutească de la impozitare profitul reinvestit şi prelungirea perioadei de şomaj tehnic cu 3 luni. Cota unică de impozitarea de 16% va fi menţinută anul acesta.