MENIU

Programul Rabla are un succes răsunător în SUA

Foto: Realitatea TV

Succes răsunător pentru programul Rabla, varianta americană. Dornic să reîmprospăteze parcul auto cu maşini economice, guvernul american a pus la dispoziţie 1 miliard de dolari. Surpriză însă, banii au fost epuizaţi în câteva zile, iar reprezentanţele auto au înregistrat cele mai mari vânzări săptămânale în mai bine de doi ani. Iniţiativa nu a fost scutită de critici, în contextul în care Germania, având o populaţie de trei ori mai mică decât cea a Statelor Unite a pus la dispoziţie 7 miliarde de dolari pentru un program asemănător.

Programul Rabla a avut un succes atât de mare în America încât banii alocaţi de Guvern s-au epuizat în prima săptămână de la lansare. Astfel pe ultima sută de metri Congresul american a fost nevoit să mai aloce încă 2 milarde de dolari programului pe lângă prima iniţială de un miliard.

Guvernul oferă până la 4500 de dolari pentru a-i încuraja pe americani să cumpere maşini cu consum redus de energie care poluează mai puţin. Însă programul este pe cale să devina un simbol al ineficienţei guvernului care nu a anticipat costurile necesare pentru a susţine această iniţiativă.

Administraţia Obama a fost pe punctul de a suspenda programul însă în cele din urmă, după dezbateri aprinse, a fost aprobată o nou rundă de bani. Republicanii din Congres au folosit acest prilej pentru a-i critica pe democraţii aflaţi la putere. Mulţi se întrebă ce se va întâmpla dacă şi cele 2 miliarde de dolari vor fi epuizate în următoarele săptămâni.

Mai multe articole despre:
SUA maşini programul Rabla