MENIU

Programul buy back a fost stopat. Ministerul Mediului acuză retailerii că nu folosesc taxa verde pentru reciclare

Foto: bpdnews.com

Dacă vreţi să duceţi la magazine produse vechi, ca să cumpăraţi obiecte electrocasnice la preţ redus, trebuie să vă grăbiţi. Programul buy back mai funcţionează până la sfârşitul lunii. Ministerul Mediului a acuzat comercianţii că folosesc banii din taxa verde ca să acorde discounturi şi le-a recomandat să renunţe la sistem.

Deşi nu sunt de acord cu acuzaţiile Ministerul Mediului, retailerii, producatorii şi firmele de reciclare s-au conformat şi au stopat programul. Ministerul Mediului susţine că retailerii folosesc banii din timbrul verde, destinaţi reciclării, pentru a-şi acoperi de fapt cheltuielile.

"Noi nu recomandăm şi nu mai dorim folosirea sistemului de buy back. O treime din acest sistem este folosit din timbrul verde, care trebuie folosit numai pentru colectarea deşeurilor şi nu ca şi stimulare a pieţei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Dragoş Năcuţă.

Retailerii spun însă că nu procedează aşa cum susţine conducerea Ministerului Mediului.

"Discountul oferit în cadrul unul program buy back era de 15%. Suma asta abia acoperă costurile de transport, deci nu putem spune, aşa cum a spus Ministerul Mediului, că sumele strânse din timbrul verde erau oferite ca discounturi pentru consumatori, nici pe departe", a declarat Adrian Olteanu, director executiv firmă de reciclare.

Sistemul buy back, o metodă de reciclare a deşeurilor, a funcţionat doar două luni. Stoparea acestui program înseamnă o veste proastă pentru unii români.

Programul a însemnat un adevărat succes pentru magazinele care l-au aplicat. Au avut vânzări record în plină criză financiară.

Mai sunt unele magazine de profil care derulează încă acest sistem de reducere, dar numai pentru anumite produse care au rămas pe stoc. Programul se va încheia pe 30 iunie.

Mai multe articole despre:
Ministerul Mediului program taxa verde retaileri