MENIU

Profesorii vor să intre în vacanţă zece zile, în perioada alegerilor

Foto: RTV

Profesorii intenţionează să intre în concediu fără plată în perioada alegerilor prezidenţiale, fără ca cineva să mai rămână la catedră. Este forma de protest faţă de legea privind reorganizarea agenţiilor guvernamentale. De cealată parte, medicii şi asistentele nu pot sta acasă şi cel mai probabil vor face muncă voluntară, din cauza gripei noi şi a personalului insuficient.

Liderii sindicali au susţinut că prin concediul fără plată, veniturile bugetarilor vor fi reduse în luna decembrie cu 46 la sută.

''În luna decembrie, colegii noştri vor avea veniturile diminuate cu aproximativ 46 la sută. Ne vom lua cele 10 zile de concediu fără plată, exact aşa cum prevede codul muncii, care spune clar că un concediu fără plată se ia doar cu acordul salariatului, exact în perioada campaniei şi alegerilor electorale, vom sta frumos acasă, pentru a nu intra în contact cu virusul politic'', a declarat Marius Nistor, preşedinte Federaţia Spiru Haret. 

În sănătate, sindicaliştii au spus că măsura nu se poate aplica din cauza gripei noi şi pentru că sunt 26.000 de posturi vacante. Reducerea cheltuielilor cu personalul va fi negociată cu Ministerul Sănătăţii.

''Noi credem că o asemenea măsură ar pune în pericol sănătatea populaţiei, cu consecinţe greu de imaginat. Un asemena precedent, o asemenea situaţie nu a mai fost întâlntă în 20 de ani de sindicalism liber'', a precizat Adrian Bîrea, vicepreşdinte Sanitas. 

Funcţionarii publici vor stabili prin sondaj cum vor să se aplice măsura celor zece zile de concediu.

''Ori diminuăm programul de lucru, ori luăm 5 zile într-o lună. Nu excludem nici mijloacele de protest în masă'', a susţinut Răzvan Bordeanu, vicepreşedinte Sed Lex. 

Cele zece zile de concediu ar fi trebuit luate în perioada octombrie-decembrie, dar pentru că pronunţarea Curţii Constituţionale a avut loc săptămâna trecută, efectele legii privind reorganizarea agenţiilor guvernamentale se vor resimţi la salarii în luna decembrie.