MENIU

Profesorii vor munci mai mult pe bani mai puţini, după aplicarea ordonanţei de rectificare bugetară

Foto: RTV

Sindicaliştii din educaţie au spus că prin ordonanţa de rectificare bugetară, care prevede ca posturile vacante din învăţământ să fie ocupate doar în proporţie de 15%, aproximativ 60.000 de suplinitori vor rămâne fără loc de muncă, iar profesorii vor trebui să lucreze mai mult pe bani mai puţini.

"Guvernul a premeditat această soluţie de rectificare bugetară, nouă ne-au spus că restructurările din sistem nu vor afecta educaţia, dar pe ascuns au introdus în lege o prevedere care înseamnă că aproape 60.000 de suplinitori vor fi daţi afară din învăţământ. Este adevărat că vrem să ridicăm calitatea educaţiei şi să avem numai profesori foarte buni şi cât mai puţini suplinitori, dar problema este că oricum nu are cine să predea în locul lor, decât dacă Guvernul nu se gândeşte să extindă normele didactice şi să îi facă pe profesorii titulari să muncească mai mult pe bani mai puţini. Guvernul propusese să fie daţi afară 20.000 de profesori la discuţiile despre rectificare, dar convenisem că masura nu va fi aplicată. Se pare că până la urmă au îngheţat şi salariile şi dau şi oameni afară", a explicat secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, crede că nici prin creşterea normelor didactice la mai mult de 18-20 de ore de predare pe săptămână nu s-ar putea rezolva problema claselor care vor rămâne fără profesori. "Sunt suplinitori care au ore la două sau trei unităţi şcolare, ceea ce înseamnă că va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, întocmirea unor orare care să rezolve eliminarea acestor cadre din învăţământ", spune Nistor.

Această nouă decizie a Guvernului îi nemulţumeşte şi mai mult pe sindicalişti, în condiţiile în care, prin rectificarea bugetară, Educaţia a pierdut aproape 1,5 miliarde de lei, atât din fondurile de investiţii cât şi din cele de salarii, ceea ce înseamnă că niciunul dintre cele două obiective strategice ale guvernului pentru acest domeniu nu au fost atinse, respectiv 6% din PIB pentru Educaţie şi majorarea cu încă 33% a salariilor cadrelor didactice. "Avem mai puţin de 4% din PIB, cât despre salarii, nu numai că nu mai cresc, dar chiar scad, dacă profesorii vor trebui să muncească mai mult pe aceiaşi bani", comentează reprezentantul FEN.

Sindicaliştii au spus că în aceste condiţii vor grăbi declanşarea grevei generale. "Referendumul printre membrii federaţiei noastre este aproape gata şi în proporţie de 80% putem să spunem că ieşim în stradă. Toate promisiunile despre reformarea sistemului de învăţământ şi declaraţiile politice că Educaţia este prioritatea numărul unu a guvernului sunt nişte sforăituri. Şi asta în timp ce în orice stat civilizat în condiţii de criză învăţământului i se acordă atenţie deosebită", a mai spus liderul Federaţiei "Spiru Haret".

Reprezentanţii ministerului refuză, deocamdată, să facă declaraţii sau să dea explicaţii pe această temă.
Mai multe articole despre:
profesori salariu sindicate educaţie învăţământ