MENIU

Profesori neacreditaţi şi haos în cataloage, concluziile controlului efectuat de comisia trimisă la Spiru Haret

Foto: RTV

Haos în cataloage, profesori neacreditaţi şi o creştere spectaculoasă, în ultimii ani, a numărului de diplome eliberate. Sunt primele rezultate ale controlului efectuat de comisia trimisă la Universitatea Spiru Haret.

Membrii comisiei se plâng că reprezentanţii Universităţi nu colaborează suficient, iar dosarele pe care trebuie să le studieze ajung la ei cu dificultate. De cealaltă parte, conducerea Universităţii Spiru Haret susţine că asta se întâmplă din cauza numărului foarte mare de dosare. 

Membrii comisiei de control au constatat că mii de studenţi de la diferite forme de învăţământ erau cuprinşi laolaltă în cataloage, fără ca programele de studii la zi, la distanţă sau fără frecvenţă să fie separate. O altă problemă este legată de numărul mic de profesori. În mod normal, ar trebui să fie unul la 25 de studenţi. La Spiru Haret, raportul este de un cadru didactic la 450 de studenţi. Mai mult, comisia de control a descoperit un catalog, al unui singur profesor, care conţinea nu mai puţin de 9.000 de studenţi.

Activitatea comisiei este însă îngreunată, susţine ministrul Educaţiei. Reprezentanţii Universităţii refuză accesul la toate documentele. "Ieri (marţi -n.r.) am fost acolo, vreau să spun că această afirmaţie este inexactă. Controlul abia a început, nu pot fi verificate toate odată", a declarat prorectorul de la Spiru Haret, Gheorghe Ugleanu.

Controlul a mai scos la iveală faptul că Universitatea a numit pe post, fără validarea Comisiei de Acreditare, 92 de profesori conferenţiari şi universitari. Cât despre numărul diplomelor emise de Universitate, acestea au crescut de la an la an. În 2003, au fost eliberate 5.70, iar în 2009, s-a ajuns la 56.000 de diplome.