MENIU

Procurorul de şedinţă din Dolj în cazul Gorbunov, cercetat de CSM pentru neglijenţă în serviciu

foto: RTV

Procurorul Marius Vlădoian, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, va fi cercetat de Secţia de Disciplină pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă în cazul Gorbunov.

Anunţul a fost făcut, vineri, de preşedintele CMS, judecătorul Virgil Andreieş, care a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă de la Cluj, că cercetările disciplinare în cazul judecării solicitării de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale, depusă de Serghei Gorbunov, au fost finalizate de Comisia de Disciplină a consiliului.

"S-au finalizat cercetările disciplinare la Tribunalul Dolj şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar în cursul zilei de ieri (n.red. - joi), Comisia de Disciplină pentru Procurori a CSM a promovat acţiune disciplinară împotriva domnului procuror Marius Vlădoianu, procurorul de şedinţă, pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă. Urmează ca dânsul să fie judecat de Secţia de Disciplină pentru procurori", a declarat Andreieş.

În ceea ce priveşte judecătoarea care a admis cererea lui Gorbunov, Comisia Disciplinară pentru Judecători va anunţa în cursul zilei de vineri ce sancţiuni propune pentru aceasta.

"În cursul acestei zile, Comisia de Disciplină pentru Judecători va analiza şi se va pronunţa cu privire la cercetarea disciplinară care s-a efectuat în ceea ce priveşte pe doamna judecător Nicula Maria. Spre sfârşitul zilei veţi afla rezultatul. Este doamna judecător care a judecat cererea de întrerupere în cazul Gorbunov. Aceasta este finalizarea cercetărilor disciplinare care s-au efectuat la Tribunalul Dolj şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Sancţiunile sau măsurile luate în ceea ce priveşte revocarea persoanelor cu funcţii de conducere au vizat managementul judiciar", a mai spus Andreieş. 

În data de 5 februarie, procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjuncta Tena Moraru şi şeful Secţiei Judiciare, Ioana Sandu, au fost revocaţi, prin decizia Secţiei pentru procurori a CSM. Tot atunci, au fost revocaţi preşedintele Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi preşedintele Secţiei penale, Dan Iulian Năstase.

Ulterior, pe 11 februarie, Secţia pentru judecători a CSM a decis revocarea preşedintelui Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, şi a vicepreşedintelui Dumitru Stanciu, ca urmare a deficienţelor din cazul Serghei Gorbunov.

Tribunalul Dolj a fost instanţa care a decis eliberarea pe motive medicale a lui Gorbunov, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj nu a atacat această decizie. Tribunalul Braşov a fost instanţa de executare în cazul Serghei Gorbunov şi a decis condamnarea la 15 ani de închisoare a acestuia.

 

Mai multe articole despre:
CSM judecători Virgil Andreieş Serghei Gorbunov