MENIU

Procesul intentat Guvernului şi MJ de Coaliţia "Opriţi Codurile!" a început cu o amânare

Foto: NewsIn

Procesul intentat Guvernului şi Ministerului Justiţiei de Coaliţia "Opriţi Codurile!" a început cu o amânare, deoarece avocatul Centrului de Resurse Juridice (CRJ) nu s-a putut prezenta, la primul termen, din motive medicale.

Astfel, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au fixat următorul termen pentru data de 5 iunie.

Coaliţia "Opriţi Codurile!" cere suspendarea şi anularea hotărârilor de Guvern prin care au fost adoptate proiectele de Coduri şi au fost trimise Parlamentului.

Instanţa a decis, pe 6 mai, să mute procesul pentru ziua de 22 mai, după ce CRJ a cerut judecarea procesului înainte de 19 iunie, termen stabilit iniţial. Cererea a fost făcută de Centtrul de Resurse Juridice, deoarece suspendările actelor administrative se judecă într-un timp cât mai scurt.

Centrul de Resurse Juridice a anunţat în data de 14 aprilie că reprezentanţii Coaliţiei "Opriţi Codurile!" au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Justiţiei, organizaţia depunând acţiunea la Curtea de Apel Bucureşti.

CRJ a solicitat ca cele patru hotărâri de guvern prin care au fost adoptate de către Guvern proiectele de Coduri şi au fost trimise Parlamentului să fie suspendate şi anulate.

Peste 20 de organizaţii neguvernamentale au lansat campania "Opriţi Codurile!", cerând Parlamentului să returneze Guvernului proiectele de Coduri pentru o dezbatere reală, deoarece anumite prevederi pot avea efecte dramatice asupra vieţii sociale, iar România ar risca să devină un paradis "penal".

Reprezentanţii organizaţiilor consideră că proiectele celor patru Coduri - Civil, de Procedură Civilă, Penal şi de Procedură Penală trebuie dezbătute public, nu sub presiunea votului politic.

Mai multe articole despre:
proces guvern minister coduri Opriţi Codurile