MENIU

Problema numirii premierului este dezbătută în toate ziarele

Foto: Realitatea TV

Cine va conduce puterea executivă din România este subiectul zilei din majoritatea ziarelor centrale. Gardianul titrează pe prima pagină o dezvăluire venită din interiorul PD-L. Partidul nu i-a propus preşedintelui nici un nume pentru funcţia de prim-ministru. Evenimentul Zilei şi Gândul vorbesc despre o fractură în proaspăta alianţă anti-Băsescu formată din PSD şi PNL. Atât Mircea Geoană cât şi Crin Antonescu îl revendică pe Klaus Johannis.

Varianta cu Monica Macovei a fost o petardă, descrie Gardianul felul în care PD-L s-a prezentat la consultările cu preşedintele Traian Băsescu. Candidatul secret la funcţia de prim-ministru este inexistent, spun sursele din PD-L pe care le citează jurnaliştii de la Gardianul. Varianta cu Monica Macovei în fruntea executivului a fost discutată în forurile de conducere ale partidului însă nu s-a materializat la întâlnirea pedeliştilor cu Traian Băsescu.

Într-un alt unghi de abordare, Gândul şi Ziua vorbesc despre primele semne de ruptură din alianţa PNL-PSD care îi are ca protagonişti pe Crin Antonescu şi Mircea Geoană. Amândoi revendică paternitatea premierului nenominalizat Klaus Johannis şi se acuză reciproc că îl folosesc pe primarul Sibiului pentru câştigarea capitalului electoral.

Evenimentul Zilei scrie că în timp ce Lucian Croitoru, premierul propus de preşedinte bate la uşile opoziţiei, Klaus Johannis a fost invitat să-şi prezinte componenţa guvernului pe care ar dori să-l conducă.

Într-o notă mult mai pragmatică, Ziarul Financiar scrie că în timp ce politicienii se bat pentru putere, statul are nevoie de 3,5 miliarde de euro. În cazul în care aceşti bani nu vin de la FMI statul s-ar putea împrumuta de pe piaţa internă însă cu riscul ca sectorul privat să fie puternic afectat.

Mai multe articole despre:
guvern premier numire ziare revista presei titluri