MENIU

Prizonerii de la Guantanamo ar putea avea condiţii mai bune de trai

Foto: tobl.de

O judecătoare federală americană a respins plângerea a doi prizonieri de la Guantanamo, aflaţi în greva foamei, care denunţau condiţiile în care erau hrăniţi cu forţa, ceea ce lasă noua administraţie să decidă un eventual nou protocol. Preşedintele Barack Obama a promis că situaţia celor închişi la Guantanamo se va îmbunătăţi.

Potrivit textului deciziei semnate de judecătoarea Gladys Kessler, plângerea celor doi - Mohammed Ali Abdullah Bawazir şi Omar Khamis Bin Hamdoon - a fost respinsă pe motiv că această Curte federală din Washingtin nu are competenţa de a se pronunţa pe o chestiune pe care o lasă la discreţia responsabililor centrului de detenţie şi experţilor.

Patruzeci şi unu dintre cei 240 de prizonieri de la Guantanamo sunt în greva foamei, a spus Pauline Storum, oficial al închisorii, dintre care 35 sunt hrăniţi prin injecţii cu un lichid cu proteine. Cei doi respingeau faptul că personalul închisorii îi lega de un scaun pentru a fi hrăniţi cu toate că că nu se opuneau să fie hrăniţi cu forţa. Prizonierii au mai spus că cei aflaţi în greva foamei nu primeau tratamente medicale corespunzătoare decât dacă puneau capăt grevei.

Administraţia Obama, care a promis ameliorarea condiţiilor de detenţie de la Guantanamo, are acum responsabilitatea de a lua o decizie în această privinţă.

Mai multe articole despre:
Guantanamo greva foamei prizonieri