MENIU

Primele cazuri suspecte de gripă porcină transmisă de la om la curcani au apărut în Canada

Foto: /farm4.static.flickr.com

Autorităţile sanitare din provincia canadiană Ontario au anunţat marţi că o crescătorie de curcani a fost contaminată cu virusul A(H1N1), probabil transmis de la om, dar au relativizat pericolul pentru populaţie.

Acesta este al doilea focar de gripă porcină înregistrat într-o crescătorie de curcani din lume, primul fiind în Chile, în luna august.

Nicio pasăre şi niciun ou contaminat nu au fost comercializate, a subliniat Agenţia sanitară din Ontario, cea mai bogată şi mai populată provincie canadiană.

Autorităţile nu au precizat numărul de păsări infectate şi nici unde se află crescătoria vizată. Proprietarul fermei, ale cărui produse sunt vândute de compania Hybrid Turkeys, a plasat voluntar în carantină păsările, dar acestea nu vor fi sacrificate, pentru că se vor vindeca natural, au adăugat autorităţile sanitare.

"Vreau să îi asigur pe locuitorii din Ontario că această situaţie nu prezintă decât un risc minim pentru sănătate umană", a declarat Arlene King, într-o conferinţă publică directoarea Agenţiei pentru sănătate publică din provincie.

Singurele simptome observate la curcile infectate au fost "o scădere a producţiei de ouă, care nu a fost însoţită de boală sau de mortalitate", a anunţat Hybrid Turkeys într-un comunicat.

"Ipoteza noastră este că această situaţie a apărut probabil în urma unei transmiteri de la om", a spus, la rândul său, directorul Agenţiei veterinare din Ontario, Deb Stark.
Cu puţin timp înainte de confirmarea prezenţei virusului, unii angajaţi ai fermei respective au prezentat simptome gripale, potrivit Hybrid Turkeys.

Mai multe articole despre:
Canada pericol risc om curcan cazuri gripă porcină