MENIU

Primăriile au mari probleme cu banii din cauza crizei financiare

Foto: Realitatea TV

Criza economică pune lacătul pe uşile primăriilor. Peste o mie de administraţii locale au ajuns la fundul sacului. În judeţul Mureş, de exemplu, aproape 50 de primării nu mai au bani pentru lefurile propriilor angajaţi, iar despre investiţii nici nu poate fi vorba.

Angajaţii şi-ar putea primi salariile după o nouă rectificare bugetară care va fi aprobată în şedinţă de Guvern peste două săptămâni. Fără bani în buget, cele aproape 50 de primării nu mai pot plăti salariile angajaţilor. Administraţiile locale spun că nu au nicio soluţie.

Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibăneşti,a explicat soluţiile necesare în localitatea lui: "Am demarat procedurile de concediere colectivă pentru un număr de 26 de persoane. Iar dacă până în septembrie nu o să primim bani de undeva la primărie cred că mergem şi noi cei din aparatul propriu în concediu fără plată".

Petrişor Teslovan, primarul comunei Lunca Bradului, a susţinut că situaţia este la fel de neagră şi în zona lui: "De luna viitoare suntem obligaţi să închidem, punem obloanele. Dacă nu suntem ajutaţi de Guvern sau de Prefectură, bineînţeles o să închidem primăria că nu avem bani nici de salarii, curent, investiţiile zero".

Pentru ca astfel de situaţii să nu mai apară, nicio instituţie a statului nu va mai primi bani de la buget după bunul plac. Din 2010, fondurile vor fi alocate în funcţie de standardele de cost care vor fi stabilite de Guvern în aceste zile. De exemplu, primăriile vor primi bani în funcţie de numărul de persoane pe care îl deservesc.

De aceste standarde depinde şi soarta multor bugetari. Acolo unde se estimează că o instituţie poate funcţiona cu mai puţini angajaţi se vor face automat concedieri.

La Deva, primăria oraşului e datoare vândută. Edilii au făcut împrumuturi de 650 de milioane de lei pentru investiţiile din oraş. Acum a venit vremea să înapoieze banii, dar nu au de unde să plătească lunar o rată în valoare de 630.000 de lei. 

Creditele bancare au fost luate in 2006, respectiv 2007, pentru lucrări în oraş. Banii împrumutaţi au fost investiţi în construirea unui complex sportiv de bazine de înot, în amenajarea unor sensuri giratorii şi în reabilitarea cetăţii.

Pentru cele 65 de milioane de lei împrumutate de la bancă, primăria Deva trebuie să achite lunar peste 630.000 de lei. Forţată de un buget mult diminuat faţă de anul precedent, administraţia locală a solicitat instituţiei bancare o renegociere a contractului. În momentul în care va începe să achite dobânzile la cele două credite, administraţia locală va plăti în plus şi o penalizare de 2% din suma datorată instituţie bancare.
Mai multe articole despre:
buget guvern salarii fonduri datorii cheltuieli primării