MENIU

Prima hidrocentrală automatizată a fost inaugurată după o investiţie de peste 18 mil. euro

Foto: flickr.com

Hidroelectrica a inaugurat marţi prima hidrocentrală complet automatizată din România, Centrala Hidroelectrică (CHE) Râul Alb cu o putere de 40MW, în urma unei investiţii de peste 18 milioane euro.

Hidrocentrala se află în localitatea Feneş, comuna Armeniş, judeţul Caraş-Severin.

Aceasta are două grupuri de câte 20MW. După finalizarea unei noi aducţiuni secundare, într-un an hidrologic mediu, producţia de energie va ajunge la 92,6 GWh/an. Acum, centrala produce în medie 71,4 Gwh/an, spun reprezentanţii companiei.

Centrala Râul Alb este realizată într-un puţ cu diametrul de circa 20 de metri, are o adâncime de 46 de metri şi este echipata cu două hidroagregate. Apa ajunge în centrală din lacul Poiana Ruscă printr-o galerie subterană de peste patru km, cu un diametru de trei metri şi printr-o conductă lungă de circa 350 de metri, cu un diametru de 2,5 metri. Informaţiile de la baraj ajung în centrală printr-un cablu optic ce urmează traseul subteran al apei.

Proiectul a fost aprobat prima oară prin decretul nr. 294 din anul 1981. Construcţia propriu-zisă a centralei a început însă în urmă cu patru ani.

Hidrocentrala Râul Alb foloseşte volumul de apă acumulat în lacul Poiana Ruscă. Centrala face parte din Amenajarea Hidroenergetică Bistra-Poiana Mărului-Ruieni-Poiana Ruscă.

Pentru proiectul acestei centrale a fost finalizat barajul Poiana Ruscă. Acesta are o înălţime de 75 metri. Construcţia barajului a fost începută în 1982, dar a fost oprită în 1995-1996. Ulterior, în toamna anului 2002, Hidroelectrica a reluat lucrările pregătitoare pentru baraj, care avea să fie finalizat în 2006.

Companiile implicate în acest proiect sunt Hidroconstrucţia, ISPH Energomontaj, UEM - CCHAPT Reşita, EEI Reşita, AFICO Bucureşti, UCMR şi Hydro Engineering.

Acţionarul majoritar al Hidroelectrica este Ministerul Economiei. Compania este cel mai mare producător de energie electrică din România. Anul trecut, Hidroelectrica a acoperit circa 26% din producţia totală de electricitate a României.
Mai multe articole despre:
hidroelectrica Putere Caraş-Severin hidrocentrală