MENIU

Prima femeie ministru din Arabia Saudită nu va apărea la televizor fără permisiunea autorităţilor

Foto: ultimahora.publico.clix.pt

Prima femeie ministru din Arabia Saudită nu va apărea la televizor fără să primească permisiunea autorităţilor, a declarat ea luni pentru cotidianul Shamms.

Numirea Nourei al-Faiz, în luna februarie, în funcţia de ministru adjunct pentru Educaţia Femeilor a fost salutată drept un pas important înainte în ceea ce priveşte integrarea femeilor în Arabia Saudită, ţară conservatoare unde o formă puritană de islam nu le permite femeilor să conducă, să voteze sau să discute cu bărbaţi care nu le sunt rude.

"Nu îmi dau jos vălul şi nu voi apărea la televizor dacă nu ni se permite", a spus Faiz pentru ziar, care a publicat o fotografie a oficialului cu văl, dar în care i se vede faţa.

Postul saudit de televiziune a angajat femei saudite ca prezentatoare în ultimii ani, în cadrul unei reforme lansate după atentatele din 11 septembrie din Statele Unite, care a atras atenţia întregii lumi asupra radicalizării din ţara cu cele mai mari exporturi de petrol din lume.

Faiz a respins propunerea ca fetele să aibă voie să facă sport la şcoală. "Este mult prea devreme", a spus ea. Ministerul său nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţiile.