MENIU

Prima casă nu e nouă. Legea exclude din programul "Prima Casă" locuinţele deja ipotecate

Foto: bloombiz.ro

Vreţi o locuinţă nouă prin programul "Prima casă"? Aveţi cam mult de căutat: cele mai multe dintre aceste apartamente au fost construite de firme cu ajutorul creditelor bancare şi sunt ipotecate. Astfel de locuinţe sunt excluse din programul "Prima casă".

Cei mai mulţi dintre proprietarii ansamblurilor rezidenţiale s-au împrumutat la bănci pentru a ridica aceste construcţii. În schimbul banilor, oamenii de afaceri au garantat cu locuinţele. 

În aceste condiţii, dacă un român vrea să cumpere o locuinţă nouă într-un astfel de ansamblu va trebui să o ipotecheze încă o dată. Ceea ce nu se poate, având în vedere că textul legii spune că locuinţele cumpărate prin programul "Prima Casă" pot fi ipotecate o singură dată. Aşadar, cei care vor să cumpere o locuinţă nouă trebuie să caute ansambluri rezidenţiale construite fără bani împrumutaţi de la bănci. 

"Ies din discuţie cei cu blocuri noi construite pe banii băncilor. Dacă nu vor găsi vreo formulă juridică să facă transferul. Sigur ca daca se analizează se poate orice, numai că trebuie să se ramburseze creditul ca sa se elibereze de sub ipoteca, deci e greu", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare.

BRD, prima bancă intrată oficial în programul creditelor ipotecare garantate de stat, anunţă oficial că imobilul trebuie sa fie liber de sarcini pentru a putea fi finanţat. În comunicat, conducerea BRD anunţă că, în acest moment, nu pot fi finanţate imobile care sunt deja grevate de o ipoteca. Locuinţele noi aflate în ansambluri rezidenţiale construite cu banii băncilor pot fi cumpărate doar prin credite clasice, mult mai scumpe decât cele din programul Prima Casă.