MENIU

Prima carte de bucate inspirată din bucătăria Staţiei Spaţiale Internaţionale

<descriere>

Dacă aveţi vreodată poftă de pui termostabilizat, atunci trebuie să ştiţi că exact acest fel de mâncare va fi consumat de astronauţii de pe Atlantis, cu ocazia Zilei Recunoştinţei, cu o zi înainte de aterizare.

Colegii care au rămas pe Staţia Spaţială Internaţională vor opta pentru o masă mai tradiţională, cu curcan şi mai multe feluri de garnituri.

\"Este foarte plăcut să avem mâncăruri din toate ţările care participă la program\", a declarat Nicole Stott, inginer pe Staţia Spaţială, care acum se întoarce cu Atlantis după trei luni pe orbită. \"Se serveşte un pate de ciuperci şi trufe foarte delicios\", a mai spus Stott.

Anul acesta însă, cei care îşi doresc să devină astronauţi pot face mai mult decât să citească meniul NASA. Charles Bourland, un bucătar NASA retras din activitate, a dezvăluit secretele bucătărie spaţiale într-o carte intitulată \"The Astronaut\'s Cookbook: Tales, Recipes, and More\".

\"Întotdeauna am vrut să scriu o carte despre istoria mâncării în spaţiu\", a spus Bourland pentru Discovery News, \"iar editorii au vrut o carte de bucate\".

Rezultatul este o combinaţie de istorie, povestiri şi reţete, condimentate cu idei de la bucătari celebri ca Rachael Ray şi Emeril Lagasse care au alcătuit în trecut meniurile astronauţilor.

Bourland s-a retras în 2000, după 30 de ani în bucutăriile NASA, a dat mai departe ingradiente şi instrucţiuni pentru zeci de feluri de mâncare.

Mâncarea nu va avea chiar acelaşi gust cu cele din bucătăria orbitală, care este îngheţată, termostabilizată şi iradiată pentru a asigura puritatea şi viaţa îndelungată. \"În carte ne oprim înainte de aceste procedee\", a mai adăugat Bourland.