MENIU

Preţurile medicamentelor compensate şi gratuite cresc cu aproximativ 10%, de la 1 februarie

Foto: sxc.hu

Preţurile medicamentelor compensate si gratuite cresc cu aproximativ 10%, de la 1 februarie, ca urmare a recalculării la cursul de patru lei pentru un euro, susţin producătorii şi importatorii de medicamente.

"De la 1 februarie, singura modificare în calcularea preţurilor este ajustarea cursului de la 3,6 lei pentru un euro, la 4 lei. Astfel, este logică o creştere a preţurilor în primă fază", a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu.

Potrivit acestuia, peste aproximativ două luni, când va intra în vigoare ordinul privind recalcularea în funcţie de cel mai mic preţ CIP (de intrare în ţară) din 12 ţări europene, medicamentelor se vor putea ieftini. "Importatorii vor fi obligaţi să se raporteze la cel mai mic preţ CIP din cele 12 ţări, în caz contrar urmând să fi sancţionate prin faptul că nu vor mai putea vinde, timp de un an, medicamente compensate", a precizat, pe 22 ianuarie, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, după o întâlnire cu importatorii şi distribuitorii.

Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, Viorel Vasile, a precizat, la rândul său, că preţurile medicamentelor ar putea să scadă, după intrarea în vigoarea a ordinului de ministru al cărui proiect se află în dezbatere publică.