MENIU

Preţul locuinţelor a scăzut chiar şi cu 40% în ultimele luni

Foto: www.knoxdesign.ro

Scăderea preţurilor de pe piaţa imobiliară face ca un credit pe termen lung pentru o garsonieră să fie mai ieftin. În euro, este vorba despre o scădere cu peste 20% a costului de creditare, faţă de sfârşitul anului trecut.

Dacă în luna octombrie a anului trecut, o garsonieră în Bucureşti costa aproximativ 65.000 de euro, acum preţul mediu a scăzut până la 45.000 de euro. Pentru o astfel de locuinţă, luată cu credit pe 25 de ani, cumpărătorul ar fi trebuit să plătească în total 180 de mii de euro.

Acum, însă, costul total a scăzut la aproximativ 140 de mii de euro, adică o scădere de 22% în moneda europeană. În lei, însă, reducerea e de cel mult şapte procente din cauza deprecierii monedei naţionale.

BNR a dat băncilor posibilitatea de a-şi stabili propriile condiţii de creditare în funcţie de situaţia financiară a fiecăreia. Teoretic, un credit pentru locuinţe ar putea deveni mai accesibil decât în ultima perioadă. Asta însă, numai în situaţia în care băncile vor avea suficienţi bani pentru a-şi permite deblocarea creditelor.

Noile condiţii de reglementare vor fi publicate în Monitorul Oficial în perioada următoare.

Mai multe articole despre:
BNR credite locuinţe garsonieră