MENIU

Preşedintele Ungariei către maghiarii din România: Nicio autoritate din lume nu poate interzice o sărbătoare naţională

Solyom Laszlo: Sângele vărsat în 1848 pentru libertate şi autonomie va da roade bune
Foto: hhrf.org

Este un gest curios şi neprietenesc! Preşedintele maghiar Solyom Laszlo susţine, în continuare, că autorităţile române nu i-au permis să aterizeze la Târgu Mureş. Şeful statului vecin susţine că incidentul ţine de organizarea statului nostru. Declaraţiile au fost făcute la Cozmeni, în judeţul Harghita, unde preşedintele maghiar a venit să asiste la manifestările prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

"Nu am venit mâine deoarece am nişte obligaţii şi mâine la Budapesta, trebuie să predau nişte premii şi după ce mi-a fost retrasă permisiunea de a ateriza cu avionul aici, am venit astăzi ca să pot ajunge mâine înapoi", a spus preşedintele Solyom Laszlo, catalogând gestul statului român de  retragere a autorizaţiei de aterizare la Târgu Mureş drept unul ''neprietenos'' şi ''foarte curios''.

Solyom Laszlo a declarat că nicio autoritate din lume nu poate interzice o sărbătoare naţională mai ales când de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pe 15 martie, peste tot în lume ungurii sărbătoresc.

"O sărbătoare poate fi interzisă, pot fi schimbate în calendar literele roşii cu cele negre. Pot fi puse piedici în calea sărbătorii. Toate aceste sunt cu putinţă - dar sărbătoarea naţională nu poate fi scoasă din suflete de nicio forţă exterioară", a spus Solyom Laszlo.

Preşedintele maghiar, Solyom Laszlo, le-a amintit participanţilor la eveniment că "sângele vărsat în 1848 pentru libertate şi autonomie va da roade bune".

"Cel mai important lucru este că suntem împreună. Cel mai important este că, în ciuda tuturor obstacolelor sărbătorim împreună. Zilele de 15 martie, 20 august şi 23 octombrie sunt sărbătorite de maghiarii de peste tot din lume. Această sărbătoare este să fim împreună, este o ocazia de ne simţi că aparţinem unei comunităţi", a precizat şeful statului ungar.

Preşedintele Solyom Laszlo a ajuns sâmbătă dimineaţă în România cu maşina.
Şeful statului maghiar a ajuns la monumentul din pasul Nyerges în Harghita, ridicat în memoria revoluţionarilor de la 1848. Citeşte mai mult

Solyom Laszlo intenţiona să vină abia duminică la Târgu Mureş, însă potrivit informaţiilor postate pe site-ul administraţiei prezidenţiale maghiare, avionul cu care acesta ar fi vrut să ajungă în România nu ar fi primit autorizaţie să aterizeze. Din acest motiv, şeful statului maghiar şi-a devansat vizita prilejuită de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni pentru sâmbătă. Citeşte mai mult

Agenţia maghiară de presă MTI susţine că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost chemat la Ministerul român de Externe pentru a i se transmite îngrijorarea părţii române cu privire la vizita preşedintelui maghiar. Autorităţile de la Budapesta sunt contrariate şi susţin că decizia României de a retrage autorizaţia de aterizare este una fără precedent. Citeşte declaraţia ministrului maghiar de Externe

 

Mai multe articole despre:
maghiari autonomie vizită Solyom Laszlo