MENIU

Presa rusă: Moscova se aliază cu oponenţii lui Voronin

Foto: Realitatea.net

În replică, comuniştii încercă să spargă alianţa rezultată din alegerile parlamentare, discutând separat cu fiecare dintre partidele de opoziţie.

Rezultatele alegerilor din republica Moldova par să fi schiumbat şi orientarea politică a Moscovei.

"Vestea cea mai proastă pentru Voronin este că Kremlinul este gata să stabilească relaţii de colaborare şi cu oponenţii lui Vladimir Voronin, fapt nuanţat de Dmitri Medvedev, care a spus că indiferent de sezonul politic, parteneriatul dintre cele două ţări este foarte important", scrie Kommersant, citat de portalul unimedia.md.

Sursele publicaţiei ruseşti menţionează că preşedintele rus s-a exprimat deja în privinţa Republicii Moldova, spunând că puterile politice care au acces în Parlamentul Moldovei nu deranjează Rusia.
Partidul Comuniştilor a decis sâmbătă în cadrul plenarei formaţiunii înfiinţarea unei “coaliţii anticriză de centru-stânga” în Parlamentul moldovean, respingând astfel invitaţia Alianţei democratice majoritare la dialog pentru depăşirea crizei prin alegerea în comun a şefului statului.

Cele patru partide necomuniste care au intrat în Parlamentul de la Chişinău în urma scrutinului anticipat din 29 iulie au creat acum două săptămâni coaliţia de guvernare Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE), care deţine 53 de mandate contra celor 48 ale comuniştilor. Coaliţia poate numi guvernul, dar îi lipsesc 8 voturi pentru alegerea şefului statului – procedura ce constituie piatra de încercare a actualului Parlament. În cazul eşecului, Legislativul va fi dizolvat şi vor urma noi alegeri anticipate în 2010.

Pe de altă parte, comuniştii au declarat sâmbătă că nu vor discuta cu Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE), ci cu partide în parte, componente ale acesteia. Miza comuniştilor pare a fi ruperea din AIE a Partidul Democrat şi coalizarea cu acesta – 48 de mandate plus cele 13 deţinute de PD pot asigura exact 61 de voturi necesare alegerii şefului statului şi menţinerii la guvernare a comuniştilor pentru încă patru ani.

“Scopul nostru este de a iniţia un dialog cu acele forţe care sunt de acord să se reunească într-o coaliţie patriotică”, a declarat Voronin la plenara de sâmbătă. “Dar nu vorm discuta cu AIE, ci cu partide în parte”, a subliniat liderul comunist, citat de Ria Novosti.