MENIU

Presa rusă: cei doi candidaţi au şanse egale

Ziarele ruseşti dau şanse egale lui Geoană şi Băsescu

Preşedintelui Traian Băsescu, care a obţinut victoria în primul tur de scrutin din 22 noiembrie, nu-i va fi uşor să repete succesul din cauza consolidării din tabăra principalilor rivali, scrie RIA Novosti.

Presa rusă scrie că, deşi pregătirile pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România, care se desfăşoară duminică, au început cu o luptă politică intensă, ambii candidaţi au şanse aproximativ egale.

ITAR-TASS scrie că pregătirile pentru cel de-al doilea tur de scrutin a început cu o luptă politică intensă, liderul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoană, încheind o alianţă cu Partidul Naţional-Liberal, al cărui candidat, Crin Antonescu, a fost pe locul al treilea al cursei electorale, obţinând în primul tur 20% din voturi.

\"Această coaliţie a fost susţinută de Uniunea Democratică a Maghiarilor din România. De asemenea, împotriva actualului preşedinte sunt dispuşi să voteze reprezentanţi a 17 minorităţi naţionale, lipoveni-ruşi, sârbi, armeni, nemţi, ucraineni, turci, evrei etc. Astfel, este posibil ca, după rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, care vor fi anunţate duminică, în România să se  producă o schimbare a puterii şi să fie ales un nou preşedinte\", potrivit postului rusesc de televiziune Vesti. Geoană şi Antonescu, lideri ai căror partide s-au situat de poziţii ideologice diferite, au declarat că vor coopera pentru a scoate ţara din criza politică şi economică, adaugă Vesti.

În acelaşi timp, Vesti spune că Băsescu are şanse să obţină un al doilea mandat de preşedinte, întrucât este simpatizat de mulţi alegători, graţie \"populismului\" specific. El spune că a venit în politică pentru a lupta cu oligarhii şi corupţia.

Preşedintelui Traian Băsescu, care a obţinut victoria în primul tur de scrutin din 22 noiembrie, nu-i va fi uşor să repete succesul din cauza consolidării din tabăra principalilor rivali, scrie RIA Novosti. \"În timpul campaniei electorale Băsescu a folosit lozinci populiste, declarându-şi intenţia de a învinge corupţia, s-a poziţionat ca luptător cu oligarhii, \"luptător cu politicienii care slujesc propriul interes şi nu cel al oamenilor\" şi apărător al intereselor oamenilor simpli. La rândul său, Geoană a reamintit situaţia politică şi economică grea creată în perioada mandatului actualului preşedinte, pe care a promis să o corecteze. În timpul ultimei dezbateri televizate, el a mai spus că în perioada mandatului lui Băsescu \"România a început să fie percepută ca cel mai corupt stat din UE\", relatează RIA Novosti.

De asemenea, adaugă RIA Novosti, \"în retorica electorală a ambilor candidaţi a fost prezent subiectul influenţei Rusiei asupra situaţiei din regiune. Astfel, preşedintele Băsescu l-a acuzat pe Geoană de efectuarea unor vizite secrete la Moscova\", notează agenţia rusă de presă.

Alegerile ce se desfăşoară în România sunt chemate să rezolve criza politică şi să uşureze situaţia complicată a economiei din ţară, unde şomajul este în creştere şi lipseşte un guvern funcţional, mai scrie RIA Novosti.

Şi postul de radio Eho Moskvî a consemnat că duminică în România se desfăşoară cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, la care actualul preşedinte Traian Băsescu şi liderul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoană, au aproximativ şanse egale.