MENIU

Presa de limbă germană, despre raportul CE pe justiţie: UE şi-a mustrat din nou copiii-problemă

Foto: welt.de

Presa de limbă germană constată, aproape blazată, că, din nou, rapoartele pe justiţie pentru România şi Bulgaria sunt critice şi mustrează aceşti "copii-problemă" ai Europei, remarcând însă că, practic, cele două ţări se pedepsesc singure prin faptul că nu se ridică la standardele impuse.

Presa din Germania, Austria şi Elveţia a scris, pe larg, despre cel mai recent raport al Comisiei Europene în ceea ce priveşte progresele în domeniul justiţiei pentru România şi Bulgaria. Publicaţiile remarcă faptul că acest document al UE a devenit o simplă formalitate şi că un moment în care cele două ţări vor atinge standardele europene este foarte greu de întrezărit.

Die Welt titrează că "UE îşi ceartă copiii-problemă" şi comentează că întotdeauna "este aceeaşi poveste", întrucât, de ani întregi, România şi Bulgaria sunt arătate cu degetul din cauza lipsei de reforme în justiţie.

"Bruxelles-ul are de efectuat, la fiecare dintre evaluările reformelor din justiţie ale Bulgariei şi României, un abil joc de echilibru: pe de o parte, ameninţarea sancţiunilor trebuie să rămână credibilă, pentru ca ceva să se mişte. Pe de cealaltă parte, ambele ţări sunt membre ale Uniunii şi ar putea, ca reacţie la sancţiuni, să blocheze importante decizii din UE", evidenţiază Die Welt.

Cotidianul austriac Die Presse publică un comentariu foarte dur: "Cine se grăbeşte, se pedepseşte singur", subliniind că Bulgaria şi România nu reuşesc, încă, să-şi gestioneze problemele cu corupţia şi infracţionalitatea.

"Au existat numeroase momente istorice care trebuiau folosite ca oportunităţi. De exemplu, căderea Cortinei de Fier sau extinderea către Est a Uniunii Europene. Dar au existat şi momente care au fost supralicitate - ca de exemplu decizia pripită de a primi, în 2007, România şi Bulgaria în UE. Cele două ţări nu erau atunci destul de coapte pentru a adera şi nici astăzi nu sunt", comentează Die Presse.

"Prin decizia politică de intrare în UE, cele două ţări şi-au pierdut mult din motivaţia de a controla corupţia extinsă şi crima organizată. Cel mai recent raport al CE dovedeşte foarte clar acest lucru. Bulgaria şi România nu reuşesc să evolueze pentru că, pur şi simplu, nu se potrivesc încă în sistemul UE. Cu ambiţiile lor prea mari de a ajunge în UE, s-au pedepsit, aşadar, singure", punctează publicaţia. 

Şi Neue Osnabruecker Zeiting (NOZ) profită de publicarea raportului pentru a critica decizia UE, de acum doi ani şi jumătate, de a integra România şi Bulgaria. "Cine face pasul al doilea înainte de a-l face pe primul? UE a încercat acest lucru, prin integrarea României şi Bulgariei, ţări în care corupţia la toate nivelurile şi crima organizată stârneau preocupări serioase. Criticii au fost îmbunaţi prin decizia ca cele două ţări să fie aduse la raport în fiecare an, despre modul în care cele două îşi respectă angajamentele luate faţă de UE", spune publicaţia.

Potrivit ziarului, rezultatele sunt, până acum, dezamăgitoare. "La fel ca înainte, în ambele ţări lipseşte voinţa politică şi puterea pentru a face paşi decisivi. Se pare că ameninţările şi instrumentele de presiune ale UE nu sunt deloc eficiente. Rapoartele anuale au devenit aproape o formalitate", scrie NOZ.

"Din motive politice, UE a încercat să minimalizeze problemele aderării celor două state. Este o greşeală care va fi cu greu corectată pe viitor. Tot acest proces ar trebui să fie o învăţătură de minte pentru eventuala aderare a altor candidaţi", conchide NOZ. 

Ziarul elveţian Der Bund semnalează că România şi Bulgaria "rămân în continuare pe radarul UE". "Comisia Europeană consideră, în continuare, că lupta anticorupţie este lacunară în România şi Bulgaria şi păstrează cele două ţări sub observaţie", scrie Der Bund

"La doi ani şi jumătate după ce au aderat la UE, România şi Bulgaria au, în continuare, mari deficienţe în domeniul justiţiei, precum lupta împotriva corupţiei şi crima organizată. Cu toate acestea, CE a renunţat să aplice clauza de salvgardare. De asemenea, CE a renunţat să asocieze progresele din domeniul justiţiei cu aderarea la Schengen. Se pare că UE nu vrea ca cele două ţări să se aştepte că, odată ce îndeplinesc criteriile privind justiţia, să adere automat la spaţiul Schengen.", scrie ziarul elveţian.

Der Bund consideră că în România există o "junglă legislativă", întrucât, din cauza continuelor lupte politice, reformele juridice sunt uneori scăpate din vedere.

Koelniche Rundschau (KR) titrează că "UE mustrează România şi Bulgaria", pentru că cele două ţări au făcut prea puţine eforturi pentru a reforma sistemul de justiţie. "Momentul în care standardele celor două ţări vor ajunge la nivelul celor din UE poate fi citit numai în stele", comentează, neîncrezător, cotidianul.