MENIU

Presa britanică publică listele cu deconturi hilare sau revoltătoare

Foto: RTV

Scandalul deconturilor dubioase continuă să zguduie din temelii credibilitatea clasei politice din Marea Britanie. Opinia publică din Marea Britanie este şocată de dezvăluirile din presă care adaugă pe lista ruşinii noi nume ale unor demnitari din guvern şi din Camera Comunelor.

Ministrul Justiţiei, Shahid Malik, şi-a dat demisia în urma dezvăluirilor apărute vineri în cotidianul Daily Telegraph. Malik a primit timp de trei ani aproape 70.000 de euro din bani publici pentru o locuinţă secundară pentru care plătea aproximativ 4000 de euro anual.

În urma unor dezvăluiri ale aceleiaşi publicaţii, a fost declanşată o anchetă împotriva deputatului laburist David Chaytor. Deputatul a pretins că între septembrie 2005 şi august 2006 a plătit 14.500 de euro pentru a acoperi ipoteca unui apartament din Londra. Ancheta a scos, însă, la iveală că această sumă fusese achitată din ianuarie 2004.

Lista deconturilor ruşinoase nu se opreşte aici. De la ciocolată şi bomboane, la perii de toaletă, scutece, saci cu îngrăşăminte sau reamenajări interioare, marile ziare londoneze se întrec în liste cu cheltuielile pe care 13 deputaţi şi membri ai guvernului le-au acoperit cu bani publici. O deputată laburistă a obţinut echivalentul a 30.000 de euro pentru a scăpa de mucegaiul de la o reşedinţă secundară, iar un secretar de stat a primit 42.000 de euro pentru a-şi utila integral casa din Londra.

Scandalul dă o grea lovitură de imagine premierului Gordon Brown, aflat şi el pe lista deconturilor suspecte cu aproape 7000 de euro.

Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor locale şi europarlamentare, sondajele de opinie arată că Partidul Laburist are cea mai scăzută cotă de popularitate din ultimele şase decenii.