MENIU

Premierul israelian îl sfidează pe Obama şi anunţă că va continua extinderea coloniilor existente

Foto: zimbio.com

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a nesocotit duminică apelurile SUA de a suspenda colonizarea în Cisiordania şi a anunţat că nu intenţionează să contruiască noi colonii, ci să le extindă pe cele existente, punând premisele unor divergenţe cu preşedintele Barack Obama, relatează AFP.

"Nu intenţionăm să construim nicio nouă colonie, dar nu ar fi corect să interzicem orice construcţie şi să nu venim în întâmpinarea nevoilor unei creşteri naturale", a declarat premierul în consiliul săptămânal de miniştri.

Netanyahu a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care guvernul israelian se confruntă cu presiuni internaţionale pentru a îngheţa colonizarea în Cisiordania ocupată. Preşedintele american Barack Obama a cerut luni oprirea colonizării, în prezenţa lui Netanyahu, cu ocazia primei lor întâlniri de la venirea amândurora la putere.

Referindu-se la chestiunea construcţiilor în partea estică a Ierusalimului, din care palestinienii vor să facă, în cazul unei reglementări negociate a conflictului, capitala viitorului lor stat, Netanyahu a spus că a subliniat în faţa interlocutorilor săi americani că "Ierusalimul nu este o colonie".

Anterior acestor declaraţii, şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman, a exclus posibilitatea întoarcerii Israelului la frontierele dinainte de războiul israeliano-arab din iunie 1967, adică înainte de colonizarea teritoriilor ocupate în prezent de statul israelian. "Astăzi, o întoarcere la frontierele din 1967, cum ni se cere insistent să facem, nu ar pune capăt conflictului (cu palestinienii) şi nu ar garanta nici pacea, nici securitatea", a declarat Lieberman înainte de şedinţa săptămânală a cabinetului israelian. "Ar însemna pur şi simplu să deplasăm conflictul în interiorul frontierelor din 1967", a adăugat el.

În timpul războiului de Şase zile din iunie 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est şi Cisiordania, platoul sirian Golan, Fâşia Gaza şi Sinaiul egiptean. Statul israelian  s-a retras din Sinai în 1982 şi din Fâşia Gaza în 2005.