MENIU

Premierul Emil Boc nu va mai participa la summitul pe tema gazoductului Nabucco, de la Budapesta

Foto: NewsIn

Premierul Emil Boc a renunţat la a mai participa la summitul care va reuni luni, la Budapesta, statele implicate în proiectul european al gazoductului Nabucco, Guvernul român urmând să fie reprezentat de ministrul Economiei, Adriean Videanu.

O reuniune ministerială a statelor implicate în proiectul european al gazoductului Nabucco va avea loc în 26-27 ianuarie la Budapesta. Reuniunea, propusă în septembrie de Guvernul ungar, va reuni cele şase ţări asociate proiectului la nivel ministerial sau de şefi de guvern.

Proiectul Nabucco, ce va transporta gaz de la marea Caspică spre Europa Centrală ocolind Rusia, asociază şase ţări, dar până în prezent are dificultăţi în a demara, în special din cauza finanţărilor insuficiente.

Preşedintele consorţiului, din care fac parte grupurile austriac OMV, ungar MOL, românesc Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botaş şi german RWE, spusese însă luni că speră într-o aprobare formală până la sfârşitul acestui an.

"În 2010 vom începe lucrările, iar în 2013 gazul va începe să sosească" la terminalul austriac de la Baumgarten (est), a declarat Reinhard Mitschek la postul austriac de radio Ö1.

Susţinut de Comisia Europeană, destinat să transporte pe o distanţă de 3.300 de kilometriu gaz de la marea Caspică ocolind Rusia, Nabucco ar putea cunoaşte un nou elan în urma crizei gazului rusesc, care afectează serios Europa centrală.

Nabucco are însă un concurent în proiectul ruso-italian South Stream, la care s-a asociat şi Ungaria, şi care a fost considerat "mai promiţător" de către Consiliul Mondial al Energiei, în iunie anul trecut.

Consorţiul nu reuşeşte, pe de altă parte, să obţină finanţările de care are nevoie proiectul, în timp ce recent costul său a fost reevaluat la opt miliarde de euro, faţă de 4,4 miliarde cât fusese prevăzut iniţial.

Europa trebuie, pe de altă parte, să găsească 30 de miliarde de metri cubi de gaz de transportat în fiecare an pentru ca Nabucco să fie rentabil, în special din ţări precum Azerbaidjan, Turkmenistan, Iran şi Irak.
Mai multe articole despre:
summit Emil Boc Budapesta Nabucco