MENIU

Premierul bulgar şi-a prezentat guvernul, care va fi confirmat luni de Parlament

Foto: romanialibera.ro

Premierul bulgar desemnat, Boiko Borisov, i-a prezentat joi preşedintelui Gheorghi Părvanov componenţa guvernului său minoritar, care urmează să primească luni votul de încredere în Parlament, transmite AFP.

Guvernul este compus doar din reprezentanţi ai partidului de dreapta GERB, care deţine 116 locuri din cele 240 din Parlament. Celelalte trei formaţiuni reprezentate în legislativul bulgar sunt: Ataka (ultranaţionalist, 21 de locuri), Coaliţia Albastră (de dreapta, 15 locuri), Ordine, Legalitate şi Dreptate (populist, 10 locuri). Acestea şi-au luat angajamentul că vor susţine cabinetul lui Borisov.

Un expert anticriză de la Banca Mondială, Simeon Djankov, vicepremier, va prelua portofoliul Ministerului de Finanţe, în contextul în care experţii se aşteaptă la o agravare a crizei economice în al doilea semestru din 2009.

Un minister special care va comasa Economia, Energia şi Turismul va fi condus de Traicio Traikov, lider actual în filiala bulgară a companiei austriace de distribuţie a energiei electrice, EVN.

Europarlamentarul european Rumiana Jeleva, doctor în sociologie, este noul ministru de externe.

În plus, un fost funcţionar în poliţie, Ţvetan Ţvetanov, cel mai apropiat colaborator al lui Boiko Borisov şi liderul grupului parlamentar al GERB, va ocupa funcţia de vicepremier şi ministru de interne. Guvernul intenţionează să-şi consolideze eforturile pentru a combate corupţia şi crima organizată, pentru a răspunde criticilor repetate adresate de UE.

Margarita Popova, purtătoarea de cuvânt a procurorului general şi preşedintele Comisiei de anchetă privind fraudarea fondurilor europene, va primi portofoliul justiţiei. Activitatea sa este apreciată la Bruxelles, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat miercuri.

Noul ministru al Apărării este Nikolai Mladenov, un tânăr europarlamentar. În plus, din Guvern face parte şi un reprezentant al minorităţii turce, Vejdi Raşidov, noul ministru al Culturii.
Mai multe articole despre:
guvern Bulgaria premier Boiko Borisov