MENIU

Premieră medicală la Târgu Mureş, unde unei paciente i-a fost extirpată o tumoră de la vena cavă

Foto: RTV

O intervenţie chirurgicală în premieră naţională a fost realizată la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, unde unei paciente i-a fost extirpată o tumoră care se întindea din uter până în inimă, în interiorul venei cave, la operaţie participând şi un medic din Ungaria.

Medici ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş au anunţat miercuri că au realizat o premieră naţională prin extirparea unei tumori lungă de 29 de cm şi groasă de 3 cm. Pacienta a mers şi în Germania pentru a i se face o intervenţie chirurgicală, însă operaţia a eşuat.

Pacienta, în vârstă de 40 de ani, a fost operată în 29 martie şi medicii au descoperit că tumora se întindea din uter până în inimă, în interiorul venei cave. În cazul în care nu ar fi fost operată, femeia ar fi murit.

Intervenţia a fost efectuată de echipe de medici de la mai multe specialităţi, având în vedere că atât abdomenul, cât şi toracele, au fost deschise simultan. La intervenţie a participat şi dr. Galajda Zoltan din Debrecen, profesor asociat al Universităţii de Medicină şi Farmacie Tg Mureş. Echipele au fost formate din prof.dr. Radu Deac, şef secţie la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară I, prof.dr. Constantin Copotoiu, şef secţie Clinica Chirurgie I, dr. Victor Raicea-medic primar chirurgie cardiovasculară, dr. Sorin Baloş şi dr. Kovacs Judit, medic primar ATI.

"Numărul redus de astfel de cazuri înregistrat pe plan mondial, două sau trei după ştiinţa noastră, face ca intervenţia chirurgicală să constituie o premieră locală, cât şi una naţională, datorită abordării concomitente a formaţiunii tumorale transabdominal-transcav şi transtoracic-transatrial drept în circulaţie extracorporeală, fără oprirea cordului. Circulaţia sângelui nu a fost oprită, ci doar asistată. Puteam opri circulaţia sângelui, dar ar fi fost perturbat echilibrul biologic. În chirurgie este ca în aviaţie, condiţiile de securitate trebuie să fie depline", a declarat dr. Galajda Zoltan.

La conferinţa de presă a fost prezentă şi pacienta. Ea a declarat că a starea ei s-a înrăutăţit în 2004, când simţea că nu mai poate respira şi obosea foarte uşor. Simptomele nu au dispărut nici după ce pacientei i s-a făcut histerectomie pentru miom uterin (tumoră benignă dezvoltată plecand de la muşchiul uterin). În 2006, a fost supusă la încă două intervenţii chirurgicale în sfera ginecologică.

"În anul 2007, printr-o operaţie pe cord deschis, s-a îndepărtat tumora din atriul drept şi s-a constatat că, de fapt, aceasta pornea din vena cavă inferioară. Au urmat o serie de investigaţii paraclinice şi histopatologice, în urma cărora s-a pus diagnosticul de tumoră benignă. Aceasta a avut ca punct de origine miomul uterin din antecedente şi a penetrat prin vena iliacă internă stângă în vena cavă inferioară, până în atriul drept. În ianuarie 2008, pacienta a fost operată din nou în Germania, unde s-a efectuat laparatomie, încercându-se îndepărtarea tumorii, care de fapt umplea întregul lumen al venei cave inferioare. Din cauza dificultăţilor tehnice, tumora nu a putut fi îndepărtată", a declarat prof.dr Radu Deac.

Valoarea totală finanţată de CAS Mureş pentru acest caz este de 11.275 de lei. Intervenţia a durat patru ore, evoluţia postoperatorie fiind extrem de favorabilă.