MENIU

Predoiu a trecut de Comisii: Votul pozitiv înseamnă susţinerea programului meu de reformare a justiţiei

Predoiu a trecut după un vot secret în comisiile de specialitate
Predoiu a trecut de Comisii

Vechiul şi probabil noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor juridice ale celor două camere ale Parlamentului: 51 de voturi pentru, 9 împotrivă.

În discursul său în faţa parlamentarilor, Predoiu a criticat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). \"Anul 2009 a fost marcat de confruntări în justiţe. CSM a pierdut două sesizări la CCR. CSM s-a manifestat ostil faţă de MJ prin respingerea sistematică a cererilor de detaşare la MJ, inclusiv a unui secretar de stat\", a spus Predoiu, care a afirmat că \"politica de manipulare\" aplicată de CSM în 2009 nu a dat roade. Reformarea Ministerului Public şi îmbunăţirea legislaţiei privind funcţionarea CSM sunt priorităţi după adoptarea Codurilor de procedură şi pregătirea sistemului pentru implementarea lor, a precizat ministrul.

Predoiu a vorbit despre necesitatea înfiinţării unor penitenciare private în Romania. \"În 2008 şi în 2009 am demarat o reformă treptată a sistemului penitenciar, introducand măsuri noi, precum specializarea penitenciarelor. O strategie de reformă a sistemului a fost elaborarea la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi însuşită de minister. Sistemul penitenciar este unul foarte complex, care necesită o acţiune cu totul specială, avand în vedere caracterul delicat al problemelor implicate\", a afirmat Predoiu la audieri. \"De asemenea, cred că trebuie să studiem soluţia operării unor penitenciare în sistem privat şi intenţionez să lansez un studiu al unor astfel de sisteme care operează în terţe state, care să se finalizeze cu un document de politică publică\", a precizat el.

La acelaşi capitol, ministrul a spus că trebuie să se lămurească situaţia arhivei SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului Justiţiei, reamintind că trebuie să existe un serviciu care să analizeze apariţia unor situaţii sensibile de genul Gorbunov.

\"Un vot negativ din partea comisiei îl voi lua în nume personal, însă un vot pozitiv înseamnă susţinerea programului meu de măsuri care va duce la reformarea justiţiei. Niciodată, niciodată, niciodată, niciodată nu voi renunţa la schimbarea în bine a justiţiei\", a susţinut ministrul.

Cătălin Predoiu şi-a reafirmat independenţa politică şi a afirmat că avizul comisiei înseamnă un vot de încredere pentru proiectul său în domeniul justiţiei. \"Este un vot pe care îl privesc ca pe un mesaj de încredere. Sper să nu dezamăgesc şi să lăsăm în spate toate conflictele, să reuşim să îmbunătăţim situaţia din justiţie. Cooperarea cu membrii comisiilor de specialitate din Parlament va fi o prioritate în acest an. Azi a fost un vot politic\", a spus la final Predoiu.

Votul pentru avizarea lui Predoiu a fost unul secret, cu bile.