MENIU

Povestea lui Corneliu Porumboiu, regizorul român de la Cannes

Foto: RTV

Politicienii se luptă pentru voturile românilor. Ca să-i reprezinte la Bruxelles. Românii sunt însă deja reprezentaţi în Europa şi în lume de cei care au talent, iniţiativa şi curaj. Între aceştia, Corneliu Porumboiu, regizorul datorită căruia zilele acestea România este pe buzele tuturor. Pelicula sa, "Poliţist, adjectiv." a făcut senzaţie la Festivalul de Film de la Cannes. Corneliu Porumboiu a fost românul ales, cu două premii importante: "Un Certain Regard", premiul juriului şi FIPRESCI, distincţie din partea criticilor de specialitate.

Genial. Acesta a fost "adjectivul" din partea preşedintelui juriului de la Cannes pentru ultimul film al lui Corneliu Porumboiu. Cu modestie, însă, regizorul român spune că pentru el filmul este doar o poveste, o căutare.

Pasiunea sa pentru film a început în studenţie.

Încet, încet, filme precum "Hoţii de biciclete", "La Dolce Vita" sau "Luminile rampei", văzute de trei, patru ori l-au convins trebuie să facă film. Nu a fost o provocare pentru cinematografie ci şi pentru sine.

Prima poveste a fost "Călătorie în oraş", pentru care a fost premiat în 2004 la Cannes. Au urmat "Visul lui Liviu" şi deja celebra interogaţie lansată de regizorul vasluian "A fost sau n-a fost?" pentru care a câştigat Camera d'Or, tot la Cannes. Povestea pe care a aşteptat-o a venit însă mai târziu.

Anul acesta a fost ales să fie cel mai bun. A pus pe ecran, cum spune el, povestea LUI, despre o realitate apropiată multora.
Mai multe articole despre:
film festival Corneliu Porumboiu regizor Cannes poveste