MENIU

Porto, vechi oraş de pescari şi casa faimosului vin portughez - VEZI GALERIE FOTO

Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET

Vechi oraş de pescari, Porto este acum o combinaţie armonioasă de modern şi pitoresc, de la plajele cosmopolite care se întind de-a lungul coastei, până la centrul încărcat de istorie al oraşului.

La aproximativ 300 de kilometri spre nord de capitala portugheză Lisabona, se află oraşul Porto, al doilea ca mărime şi importanţă din ţară. Acesta este străbătut de râul Douro, situat aproape de coasta Oceanului Atlantic.

Atracţiile turistice mai importante din Porto sunt Praca da Liberdade, Catedrala Se construită în secolul XII, şi, în plus, nu trebuie să rataţi degustările de vin de Porto în Vila Nova de Gaia. Pe malul râului Douro se găsesc mai multe fabrici şi crame de vin, unde se pot gusta cele mai bune vinuri şi se poate face turul fabricilor, pivniţelor şi al cramelor.  

 


 

Centrul istoric al oraşului Porto, străbătut de râul Douro, este numit Ribeira. Unul dintre obiectivele turistice este "Casa do Infante" – posibilul loc de naştere al lui Henric Navigatorul (Dom Henrique), clădire care mai apoi a devenit vama portuară a oraşului.

 



Tot în zona veche a oraşului, se află şi Palacio de Bolsa, clădire care a fost cândva bursa oraşului. Ponte de Dom Luis I este un pod care traversează râul Douro spre Vila Nova de Gaia şi reprezintă un adevărat simbol al oraşului Porto. La construcţia acestuia a contribuit şi arhitectul Gustave Eiffel.

 

 

 



Dacă vreţi să aveţi o imagine de ansamblu asupra oraşului Porto, nu rataţi Turnul Clerigos. Înalt de 75 de metri, din vârful lui veţi avea o panoramă minunată asupra oraşului şi împrejurimilor. Puteţi să vă testaţi rezistenţa fizică pe cele 225 de trepte care vă duc până la turn sau puteţi alege să urcaţi până acolo pe străduţele înguste şi pitoreşti din oraş.

 


Pentru a fi completă, o zi în Porto trebuie să se încheie pe o terasă de pe malul râului Douro, cu un pahar de vin de Porto şi cu nişte muzică locală care să completeze răcoarea serii. 

 


 

Vinul de Porto este faimos în lumea întreagă pentru gustul şi aroma deosebite. Mai mult, acest vin are o concentraţie de alcool mai mare decât vinurile obişnuite şi este, de obicei, dulce, fiind un vin de desert, deşi poate fi servit şi în variantele sec şi demi-sec. 

 

Fatima, loc de meditaţie şi pelerinaj  

În apropiere de Porto, se află Fatima, o localitate mică care adună tot timpul anului numeroşi pelerini. Fatima a devenit cunoscut odată cu viziunile a trei copii care au pretins, în 1917, că au văzut-o pe Fecioara Maria.

 


 

Pe locul în care au avut loc evenimentele din acel an a fost construită una din cele mai mari biserici romano-catolice din lume.

 

Pe marginea pământului şi a Europei 

Cabo da Roca este "locul unde se termină pâmântul şi începe marea". La circa o oră de mers cu maşina din Lisabona şi circa două ore de Porto, se află Cabo da Roca, "cel mai vestic punct al Europei".

 

 

Aici peisajul te copleşeşte, iar oceanul întins şi albastru îţi fură gândurile. Cei care vor să rămână cu dovada scrisă că au ajuns în extremitatea vestică a Europei, pot primi contracost o diplomă cu numele lor.

 

Citeşte şi Lisabona şi împrejurimile, de la străduţe înguste la palate de vis