MENIU

Porsche a respins oferta de fuziune înaintată de Volkswagen

Foto: themotorreport.com.au

Constructorul de automobile de lux Porsche, care se confruntă cu dificultăţi financiare, a respins luni oferta companiei Volkswagen, care dorea o fuziune între cele două grupuri, relatează AFP. "Volkswagen a înaintat o ofertă, dar pentru compania noastră, nu reprezintă un obiectiv", a declarat purtătorul de cuvânt al Porsche.

Presa internaţională a scris că grupul Porsche a acuzat Volkswagen şi landul Saxonia Inferioară, acţionarul cheie al VW, de şantaj, după ce grupul auto i-a fixat un ultimatum până luni, 29 iunie, ca să accepte fuziunea. Potrivit ediţiei de sâmbătă a publicaţiei germane Der Spiegel, planul prevede ca Volkswagen să preia 49% din afacerea de maşini sport a Porsche, pentru 3-4 miliarde euro.

Volkswagen a ameninţat că ar putea să ceară ca Porsche să ramburseze în septembrie creditul de 700 milioane euro pe care i l-a acordat în luna mai, dacă Porsche respinge oferta, a relatat Der Spiegel, fără a cita surse.

În replică, Wolfgang Porsche a precizat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că a primit un ultimatum de la Volkswagen şi landul Saxonia Inferioară, pe care îl respinge. "Nu vom accepta şantajul. Ultimatumurile nu-şi au locul în secolul XXI", a declarat el, în comunicat.

Porsche este acţionarul majoritar al Volkswagen, la care deţine 51% din acţiuni, participaţie la care a ajuns îndatorându-se masiv, cu 9 miliarde euro. Miza operaţiunii era atingerea unei participaţii de 75% din capitalul Volkswagen, ce ar fi permis Porsche să obţină acces la lichidităţile importante ale VW.

După debutul crizei financiare, Porsche nu a mai reuşit să-şi majoreze participaţia pentru a obţine controlul VW şi, în lipsă de alternative, a fost nevoit chiar să recurgă, la finalul lunii mai, la un împrumut de 700 milioane euro de la Volkswagen.
Mai multe articole despre:
respingere automobile Volkswagen Porsche