MENIU

Porci infectaţi cu virusul H1N1 transmis de la om au fost depistaţi în Canada

Foto: newsday.com

Un bărbat care a fost în Mexic a adus virusul gripal H1N1 din această ţară în Canada, contaminându-şi familia, dar şi porcii dintr-o fermă, ceea ce constituie o evoluţie nouă în epidemia actuală, au anunţat sâmbătă autorităţile canadiene.

Agenţia canadiană pentru Inspecţie Alimentară (ACIA) a subliniat însă că nu există riscuri în ceea ce priveşte siguranţa alimentară.

Incidentul s-a produs în provincia Alberta din vestul ţării. Porcii de la o femă de aici au luat virusul de la un tâmplar care fusese recent în Mexic, ţară considerată epicentrul epidemiei de gripă care s-a răspândit în 18 state şi s-ar putea să fi ucis mai mult de 100 de oameni - toţi însă, cu excepţia unuia, în Mexic. "Un tâmplar canadian care fusese în Mexic a prezentat la întoarcere simptome asemănătoare gripei şi a lucrat la ferma din Alberta şi în consecinţă familia sa şi porcii de la fermă s-au îmbolnăvit", a anunţat Departamentul american al Agriculturii într-un comunicat. Tâmplarul, care între timp s-a vindecat, se întorsese din Mexic la 12 aprilie şi şi-a reluat lucrul la ferma din Alberta în 14 aprilie.

Se ştie că virusurile gripale pot circula de la om la porc, însă cazul raportat de autorităţile canadiene este primul de acest gen în actuala epidemie. Agenţia canadiană a precizat că porcii infectaţi au fost plasaţi în carantină pe durata efectuării testelor suplimentare şi a dat asigurări că există puţine şanse ca porcii infectaţi să transmită virusul la oameni. Toţi porcii infectaţi s-au făcut bine sau sunt în curs de refacere.

"Siguranţa alimentară nu este afectată, iar carnea de porc canadiană poate fi consumată fără riscuri", a anunţat agenţia canadiană.
Dacă este un fapt obişnuit ca porcii să ia virusuri de la oameni, de la alţi porci sau de la păsări, autorităţile monitorizează atent cazul, pentru a evita ca virusul să facă traseul invers, de la porci la oameni. Circa 10% din cei 2.200 de porci de la ferma respectivă au fost afectaţi de virus.

Canada are peste 80 de cazuri confirmate de virus H1N1 prezent la oameni, toate fiind însă cazuri de îmbolnăvire uşoară şi implicând persoane care au fost recent în Mexic sau care au avut contacte cu oameni care au fost acolo.

Ministrul canadian al agriculturii Gerry Ritz a spus că discută cu partenerii comerciali ai Canadei, iar secretarul american al agriculturii, Tom Vilsack, i-a dat asigurări că piaţa americană rămâne deschisă pentru carnea de porc din Canada. Fermierii canadieni se tem însă că partenerii comerciali ai Canadei vor impune restricţii asupra cărnii de porc. Deja Filipine, El Salvador, Honduras şi Ucraina au suspendat importurile de carne de porc din Canada după izbucnirea epidemiei de H1N1, iar Coreea de Sud a impus restricţii la importurile de porci vii.

Mai multe articole despre:
Canada OMS pandemie porc gripă porcină