MENIU

Poluarea măreşte riscul mortalităţii pentru persoanele cu afecţiuni cardiace sau diabet

Foto: globw.blogspot.com photoeverywhere.co.uk
Foto: globw.blogspot.com photoeverywhere.co.uk

Persoanele care suferă de diabet, boli pulmonare cronice şi boli inflamatorii, precum artrită reumatoidă, riscă să aibă atacuri fatale atunci când sunt expuse la aerul poluat sau negru de fum pentru o perioadă de unul sau mai mulţi ani, conform unor studii efectuate în Statele Unite ale Americii.

Studiul efectuat la Şcoala Publică Harvard din Boston a analizat evoluţia mai multor persoane care suferă de afecţiuni ale inimii, plămânilor, diabet sau afecţiuni circulatorii, din 34 de oraşe din Statele Unite ale Americii, în perioada anilor 1985-1999.

Studiul a arătat că la creşterea cu 10 micrograme de materie poluantă per metru cub în doi ani, riscul mortalităţii a crescut cu:

- 32% pentru diabetici
- 28% pentru persoanele cu boli pulmonare cronice
- 27% pentru cardiaci
- 22% pentru persoanele cu boli inflamatorii precum artrită reumatoidă sau lupus

Particulele fine şi extrafine care ajung în plămâni migrează apoi în vasele de sânge. În 15 minute de la inhalarea aerului poluat, presiunea sângelui creşte foarte repede, potrivit cercetătorului Robert Brook, de la Universitatea din Michigan.

Câteva studii precedente au descoperit legătura dintre poluarea aerului şi bolile de inimă. Astfel, un studiu efectuat în şase oraşe din SUA a arătat că durata de viaţă scade pentru persoanele care locuiesc în oraşe cu niveluri înalte de poluare, iar majoritatea deceselor sunt cauzate de boli de inimă.

Un alt studiu, efectuat în 250 de zone metropolitane din lume, a găsit o legătură între poluarea aerului şi infarctul miocardic, iar un studiu din Salt Lake City a concluzionat că atunci când o fabrică de oţel din zonă a fost închisă, mortalitatea a scăzut cu 6%, iar când a fost redeschisă, mortalitatea a crescut din nou.


"Studiul întăreşte dovada că aerul poluat este asociat unei morţi timpurii. În timp ce studii precedente au arătat că expunerea de lungă durată la aerul poluat e asociată cu creşterea riscului mortalităţii, noi am analizat riscul mortalităţii în primii trei ani după ce pacienţii erau externaţi din spital şi am observat că riscul a crescut în primii doi ani. Acest lucru înseamnă că dacă am scădea nivelul poluării aerului, oamenii ar trăi mai mult, iar efectele s-ar vedea imediat - nu trebuie să aşteptăm câţiva ani să observăm îmbunătăţiri. Acest lucru nu reieşea clar din studiile precedente", afirmă cercetătorul Joel Schwartz, profesor în cadrul Şcolii Publice Harvard din Boston.

Există deja tehnologia necesară reducerii poluării aerului, conform aceluiaşi profesor. El a mai notat o diferenţă importantă între studiul actual şi cele precedente. "Alte studii din trecut comparau condiţiile poluării aerului ale unui oraş cu altele şi se făceau anumite confuzii din cauza unor factori diferiţi. În acest studiu însă, s-a analizat poluarea şi numărul morţilor din fiecare dintre oraşe - nu am făcut comparaţii între ele, aşa că nu poate sa fie vorba de nicio confuzie", a mai spus Schwartz.

Această cercetare validează descoperirea studiilor anterioare care arătau că expunerea îndelungată la aerul poluat este asociată cu o medie de viaţă mai scurtă. Acest studiu a dus la o revizuire a standardelor calităţii aerului ale Agenţiei Protecţiei Mediului din SUA.

Mai multe articole despre:
poluare diabet studiu