MENIU

Poliţia Rutieră Iaşi va fi condusă de un consilier juridic al IPJ

foto: NewsIN

Poliţia Rutieră Iaşi va fi condusă interimar de subcomisarul Augustin Capră, consilier juridic în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, după ce fostul comisar şef Petru Frunză a demisionat în urma scandalului de corupţie de la nivelul instituţiei, 49 de poliţişti fiind urmăriţi penal.

Potrivit biroului de presă al poliţiei ieşene, subcomisarul Capră a fost împuternicit, luni, să conducă SPR Iaşi pentru o perioadă de trei luni. Augustin Capră este angajat al IPJ Iaşi de 11 ani, iar în ultimii cinci ani a fost consilier juridic în cadrul instituţiei.

Comisarul şef Petru Frunză a demisionat după ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au făcut public, la începutul lunii ianuarie, că a fost declanşată o anchetă de amploare la Poliţia Rutieră Iaşi, fiind începută, ulterior, urmărirea penală în cazul a 49 de poliţişti rutieri, dintre care 11 lucrează în prezent în alte structuri ale poliţiei. Cei 49 de poliţişti sunt acuzaţi de abuz în serviciu, unii din aceştia fiind cercetaţi şi pentru luare de mită.

Ancheta procurorilor a început în septembrie 2008 şi, timp de patru luni, zeci de poliţişti rutieri au fost filaţi de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, iar în unele cazuri au fost făcute şi interceptări telefonice. În ianuarie 2009, anchetatorii au ridicat de la sediul SPR Iaşi zeci de mii de procese-verbale de contravenţie, registre de evidenţă, cât şi dosare penale. La o săptămână de la descindere, procurorii au declanşat urmărirea penală în cazul a patru poliţişti, doi dintre aceştia fiind reţinuţi şi ulterior eliberaţi de judecători, care au decis cercetarea lor în stare de libertate. Vineri, 13 februarie, procurorii au început urmărirea penală în cazul a încă 45 de poliţişti, iar în cursul acestei săptămâni vor începe audierile. Poliţiştii sunt cercetaţi şi de conducerea IPJ şi riscă sancţiuni disciplinare. SPR Iaşi are în judeţul Iaşi 90 de angajaţi.

Mai multe articole despre:
Iaşi Poliţia Rutieră