MENIU

Poeme inedite şi însemnări ale lui Cortazar, printre noutăţile festivalului de la Buenos Aires

Foto: www.sitebits.com

La 25 de ani de la moartea scriitorului argentinian Julio Cortázar, editura Alfaguara a pregătit un volum de texte inedite, "Papeles inesperados" ("Roluri neaşteptate") şi cartea pentru copii ""Discurso del oso" ("Discursul ursului"), ce vor fi prezentate la Sărbătoarea Internaţională a Cărţii.

"Discurso del oso", cartea pentru copii scrisă de Cortázar în 1952, este ilustrată de Emilio Uberuaga. Volumul de poeme ale lui Cortázar, "Salvo el crepúsculo" ("În afara crepusculului"), publicat în 1984, va fi şi el reeditat, într-o ediţie completă, incluzând ultimele corecturi de manuscris pe care autorul le-a făcut celor 280 de pagini.

"Papeles inesperados" reuneşte versurile pe care scriitorul le-a notat pe parcursul întregii vieţi, poezii care nu au mai văzut lumina tiparului, dar şi articole politice sau însemnări despre literatură ori pictură.

"Descoperirea manuscriselor lui Julio Cortázar reprezintă un eveniment editorial unic, care oferă cititorului posibilitatea unei reuniuni cu Julio Cortázar, noi elemente de a-i înţelege opera", spun reprezentanţii editorii.

Sărbătoarea Internaţională a Cărţii de la Buenos Aires se va desfăşura între 23 aprilie-11 mai 2009.

Julio Cortazar (1914-1984) este un nume de rezonanţă pentru literatura sud-americană, cochetând cu poezia, romanul şi proza scurtă. Considerat capodopera sa literară, romanul "Şotron" apare în 1964, fiind tradus în româneşte la editura Polirom, în 2005.  A scris, printre altele,  "Armele secrete" (1959), "Toate focurile, focul", "Ocolul zilei în optzeci de lumi" (1967), "Cât de mult o iubim pe Glenda" (1980; în pregătire laPolirom) şi  Cartea lui Manuel (1974). Filmul "Blow-up" (1967) al lui Michelangelo Antonioni este inspirat din nuvela lui Cortazar "Funigei" .
Mai multe articole despre:
festival carte Buenos Aires