MENIU

Planul anticriză a fost prezentat de premier, luni, în Parlament. Vezi aici măsurile cuprinse în planul de reducere a cheltuielilor bugetare

Foto: NewsIn

Venituri mai mici, reduceri de personal, bugete sărăcite, instituţii restructurate sau chiar desfiinţate, achiziţii de maşini şi mobilier blocate, tichete de vacanţă interzise, noi taxe sau impozite! Mai mult, salariile mai mari de 1.700 de lei ar putea fi îngheţate, iar multe sporuri şi prime sunt în pericol să nu mai fie acordate. Aşa ar putea arăta sistemul public după ce Guvernul va aproba rectificarea bugetară.

Măsurile ar putea intra în vigoare pentru că Executivul este forţat să reducă drastic cheltuielile bugetare pentru a primii banii împrumutaţi de la FMI.

Prin urmare, Guvernul încearcă să pună preţ pe fiecare bănuţ din cauza vistieriei tot mai goale. Astfel, la mai puţin de o lună de la aprobarea tichetelor de vacanţă, Executivul vrea să le interzică pentru acest an. Va fi interzisă şi achiziţia de maşini şi mobilier, iar posturile vacante vor fi blocate. Anumiţi salariaţi ar putea rămâne pe drumuri după reducerea fondului de salarii cu 5% şi restructurarea agenţiilor din subordinea ministerelor.

Nici pentru patroni nu se anunţă vremuri bune. Indiferent dacă au sau nu au profit, IMM-urile vor trebui să vireze statului un impozit de minim 1.500 de euro pe an. În schimb, firmele din turism şi imobiliare vor plăti un impozit de 0,5% din venituri, dar nu mai puţin de 6.500 lei.

Bani vor fi economisiţi şi de la ministere, bugetele acestora fiind diminuate după aprobarea rectificării bugetare.