MENIU

Placa de pe stâlpul funerar de la Pasul Nyerges, ridicat de preşedintele Ungariei, a fost furată

Foto: iwa.manna.ro

Persoane necunoscute au furat placa pe care era gravată numele preşedintelui Ungariei, de pe un stâlp funerar de lemn sculptat. Placa a fost ridicată de Solyom Laszlo, în martie la Monumentul Eroilor Secui paşoptişti de la "Nyergesteto", judeţul Harghita.

Primarul comunei Cozmeni, Bodo David, a declarat că până în acest moment nu s-a mai întâmplat ca stâlpii ridicaţi în Pasul Nyerges, care aparţine de comună, să fie profanaţi.

"În Pasul Nyerges sunt ridicaţi peste o sută de stâlpi funerari, însă nu s-a mai pomenit ca să fie profanaţi. Doar de pe acest stâlp, ridicat de preşedintele Ungariei, a fost furată placa pe care era gravată numele lui Solyom Laszlo. Cred că cineva a crezut că este făcut din metal preţios", ne-a spus Bodo David.

Primarul a afirmat că a făcut un denunţ la poliţia locală, dar a anunţat verbal şi reprezentanţii Poliţiei Judeţene şi Consulatul General al Republicii Ungare din Miercurea Ciuc. Consulul General, Szabo Bela este de părere că actul în sine nu reprezintă rea-voinţă şi şi-a exprimat speranţa că este vorba despre un colecţionar, însă a atras atenţia că ar fi mai bine dacă acele persoane care doresc să aibă o asemenea placă ar cere de la Consulat.


Preşedintele republicii Ungare a paricipat anul acesta, în data de 14 martie la comemorarea revoluţiei de la 1848 la Pasul Nyerges, ocazie cu care a fost sfinţit şi stâlpul funerar de lemn sculptat, ridicat de Solyom Laszlo la Monumentul Eroilor Secui paşoptişti.

Evenimentul, sărbătorit în general în data de 15 martie, a avut loc mai devreme cu o zi, deoarece avionul militar, cu care preşedintele ungar a vrut iniţial să ajungă în România, nu a primit autorizaţie de aterizare la Aeroportul Internaţional Târgu Mureş. Astfel, Solyom a fost nevoit să călătorească cu maşina din Ungaria până în Harghita.
Mai multe articole despre:
furat placă preşedintele Ungariei