MENIU

Pistoale de proveninţă germană au ajuns pe piaţa neagră din Afganistan şi Pakistan

Foto: flickr.com

Sute de pistoale oferite de Germania poliţiei şi armatei afgane au ajuns pe piaţa neagră din Afganistan şi Pakistan, a afirmat luni postul de radio german NDR.

Pistoalele, de tip Walther P1, care pot fi vândute cu 1.000 de dolari pe piaţa neagră, provin dintr-o livrare de 10.000 de arme donate de Germania în ianuarie 2006 Ministerului afgan de Interne, potrivit anchetei NDR.

Postul german de radio susţine că aparţia acestor arme pe piaţa neagră ar putea fi explicată în parte prin numărul mare de angajaţi care părăsesc forţele afgane de securitate fără a preda armele, dar şi prin corupţia din Afganistan

Purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării, Thomas Raabe, a confirmat luni existenţa acestei livrări, dar nu a precizat dacă o parte dintre acestea au ajuns pe piaţa neagră. "Bineînţeles, vom desfăşura o anchetă pentru a stabili dacă sunt informaţii că armele au dispărut, dar în prezent nu avem dovezi", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Livrarea armelor către autorităţile afgane s-a desfăşurat cu respectarea procedurilor, a subliniat Raabe, precizând că afganii şi-au luat angajamentul că armele vor fi folosite exclusiv de forţele de securitate. "Poate că va trebui să discutăm despre necesitatea unor reguli mai stricte. Cu toate acestea, vă asigur că regulile noastre actuale sunt foarte stricte", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Mai multe articole despre:
piaţa neagră