MENIU

Pilotul Mihai Dobre a murit în urma unui accident aviatic la Clinceni

Mircea Ciucă: Avionul a luat foc la impactul cu solul
Foto: rtv
Imagini de la locul tragediei aviatice
Mărturii ale martorilor accidentului aviatic de la Clinceni
Foto: romanian-spotters.forumer.ro

Tragedie pe aerodromul din Clinceni. Chiar comandantul aerodromului, Mihai Dobre, a decedat în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni, care efectua acrobaţii aviatice. Primele concluzii ale anchetei arată că avionul avea o defecţiune tehnică.

Avionul s-a prăbuşit în jurul orei 20.00, în timpul unor antrenamente.  Potrivit ISU Ilfov, prăbuşirea avionului a fost urmată de un incendiu. Procurori şi specialişti de la Ministerul Transporturilor au demarat o anchetă.

"Aeronava condusă de comandantul aerodromului Clinceni s-a prăbușit, vineri seara, la aproximativ zece minute de la decolare din cauza unei comenzi care s-a blocat", a declarat pentru NewsIn directorul Autorității Aeronautice Civile din România, Adrian Vasilache.  "Comandantul aerodromului Clinceni, Mihai Dobre, efectua o acrobație, iar după ce a făcut o figură nu a mai putut redresa avionul de mici dimensiuni și a intrat pur si simplu în pământ. Acesta efectua un antrenament de pregătire pentru mitingul de Ziua Copilului care trebuia să aibă loc la Clinceni sâmbătă."

"Zborul pe care îl efectua pilotul era autorizat, deci era un zbor legal. Se fac în continuare cercetări cu privire la cauzele accidentului", a declarat un procuror al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Mihai Dobre nu a mai putut redresa avionul și s-a prăbușit la aproximativ un kilometru de pistă, a mai precizat Vasilache. Din cauza acestui accident, s-a contramandat mitingul aviatic programat pentru sâmbătă. 

"Aeronava care s-a prăbuşit era un avion de acrobaţie şi executa manevre aviatice pentru un miting. Aeronava a luat foc la impactul cu solul şi se pare că s-a prăbuşit după ce a intrat în vrie. Avionul s-a prăbuşit la circa un kilometru de pistă", a afirmat Mircea Ciucă, directorul de Investigaţii aeriene în cadrul Ministerului Transporturilor.

Mitingul aviatic care trebuia să aibă loc sâmbătă la Clinceni a fost anulat. 

Mihai Dobre a fost de trei ori campion naţional la acrobaţie aeriană şi avea 1.000 de ore de zbor

Mihai Dobre avea 23 de ani şi era comandantul aerodromului din Clinceni din 2008, avea 1.000 de ore de zbor şi a fost de trei ori campion naţional la acrobaţie aeriană, a declarat directorul Aeroclubului Român, George Rotaru. Pilotul a fost cel mai tânăr comandant de aerodrom din România. Dobre era un foarte experimentat pilot şi membru al echipei naţionale de acorbaţii aeronautice.

"Mihai Dobre avea 1.000 de ore de zbor şi pilota de la vârsta de 15 ani. Era un pilot foarte bun şi a fost de trei ori campion naţional la acrobaţie aeriană. Era foarte apreciat de colegi şi un instructor foarte bun de zbor", a spus George Rotaru.

Mihai Dobre era fiul fostului comandant al aerodromului Clinceni, Petre Dobre Ţone, iar fratele său este tot pilot, a declarat Agenţiei NewsIn, directorul Autorităţii Aeronautice Civile Române, Adrian Vasilache.

"Tatăl său, Petre Dobre Ţone, zboară şi în prezent, având peste 30 de ani experienţă în pilotaj. Şi tatăl său a fost comandant al aerodromului Clinceni, iar în urmă cu aproape patru ani a fost director de zbor în cadrul Aeroclubului Român. Pe fratele său nu l-am cunoscut, dar ştiu că zboară şi el, este tot pilot", a spus Vasilache.

Mai multe articole despre:
deces accident aviatic clinceni Mihai Dobre