MENIU

Piaţa de leasing ar putea să scadă în acest an cu 20-30%, după declinul din 2008, estimează ALB

Foto: marshallgroup.com.mt

Anul 2009 ar putea fi al doilea an consecutiv de declin al pieţei româneşti de leasing, după scăderea din 2008, asociaţia companiilor de profil estimând astăzi o comprimare severă a pieţei, cu 20-30%, în contextul evoluţiei actuale a economiei româneşti şi al situaţiei internaţionale.

Potrivit scenariului pesimist al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), piaţa de leasing s-ar putea restrânge în acest an la 3,37 miliarde euro, de la 4,817 miliarde euro în 2008. În scenariul mai puţin pesimist, în care este prevăzută o scădere de doar 20%, piaţa va valora 3,85 miliarde euro.

Anul trecut, piaţa de leasing a scăzut cu 2,6%, până la 4,817 miliarde euro, pe fondul prăbuşirii segmentului de leasing imobiliar, care a pierdut aproape un sfert din valoare.

"Sper că statul va lansa lucrări publice pentru a angaja şomeri şi pentru a susţine construcţiile", a spus marţi preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), Jean-Claude Boloux.

Segmentul de leasing auto a rămas şi anul trecut principala afacere a companiilor de profil, cu o pondere de 71% din piaţă, leasingul de echipamente a reprezentat 22%, în timp ce segmentul de leasing imobiliar a cântărit 7% din întreaga piaţă.

Pentru acest an, ALB estimează că sectorul de leasing auto îşi va mări ponderea la 75% din piaţă, leasingul de echipamente va coborî uşor, la 21%, în timp ce segmentul de leasing imobiliar va reprezenta doar 4% din piaţă.

Mai multe articole despre:
România declin